Mer bär och färre plockare
Mer bär men färre bärplockare, i alla fall utländska. Så ser läget ut inför den anstormande bärsäsongen. Ledningen för en av de stora bäruppköparna, Polarica i Haparanda, följer spänt utvecklingen.
Så här såg det ut i fjol när utländska bärplockare protesterade mot usla löner och odrägliga levnandsvillkor. FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Blåbären är på väg att mogna. Detsamma gäller hjortronen. Däremot dröjer det ett bra tag innan det är dags för lingonen att mogna.
Frostskador
Men för alla inblandande, såväl bäruppköpare som privata och kommersiella plockare, är spänningen som vanligt stor om hur stor tillgången kommer att bli. Även om bilden är en aning splittrad så pekar det mesta mot att årets bärsäsong blir bättre än fjolårets. Det gäller definitivt blåbär och lingon. Däremot kommer hjoprtonplockarna att få slita, enligt Tommy Innala.
- De signaler vi fått är att det är vanligt med frostskador på hjortronbladen och att inte heller pollineringen har fungerat fullt ut. Mest hjortron kommer att finnas efter myrkanter och nära skog.
Vad som däremot står helt klart är att det i år kommer att finnas färre utländska bärplockare i de norrländska och norrbottniska skogarna. Det framgår av uppgifter från Migrationsverket, den myndighet som har att bevilja arbetstillstånd. I slutet av förra veckan hade 4 200 ansökningar kommit in, att jämföras 6 200 under fjolåret. Därmed en minskning med en tredjedel.
Dragit i handbromsen
Efter förra sommarens uppmärksammade strejker bland bärplockarna, och som lett fram till minimilöner och reglerade arbetstider, är det uppenbart att bärbolagen intagit försiktighetslinjen och dragit i handbromsen. Och det här kan förstås leda fram till att företag som Polarica inte får in de bärmängder man tänkt sig.
Osäkert
- Läget är onekligen något osäkert. Samtidigt visar de kontakter vi haft med de företag som ska leverera bär till oss att vi ska klara det här. Dessutom räknar vi med ett hyfsat tillskott från privatpersoner och de som vi kallar för turistplockare, säger Tommy Innala.
Och vilka priser kommer bärbranschen att locka med?
- Det är alldeles för tidigt att säga, det blir bara vilda spekulationer. Besked om bärpriser får vi avvakta med.
FAKTA Utländska bärplockare
➤ I år har drygt 3 000 thailändare ansökt om arbetstillstånd i Sverige för att pocka bär. Det är därmed den helt dominerande nationaliteten. I övrigt handlar det om 421 kineser, 363 vietnameser och 229 personer från Bangladesh. Dessutom några enstaka ansökningar från andra länder. Allt enligt Migrationsverkets redovisning.
➤ Varje år plockas 10 000 - 20 000 ton vilda bär till bärindustrin. Den totala tillgången är betydligt större, drygt 500 000 ton.
➤ Varje år plockas 10 000 - 20 000 ton vilda bär till bärindustrin. Den totala tillgången är betydligt större, drygt 500 000 ton.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!