Mer än bara en nöjesfestival

Artister som Erik Rapp, Zacke och Magnus Carlsson kommer till Luleå Pride i juni. Men festivalen är mer än bara en nöjesfestival.
– Vi vill att Luleå ska andas i regnbågens färger, säger Linda Moestam, en av två verksamhetsledare.

Arrangörer. Sophie Gunnarsson och Linda Moestam ser fram emot årets Luleå Pride.

Arrangörer. Sophie Gunnarsson och Linda Moestam ser fram emot årets Luleå Pride.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2014-05-20 21:11

Luleå Pride arrangeras, precis som tidigare år, av RFSL Luleå och norra Norrbotten. Det är tredje året i rad som musik, fest och föreläsningar samspelar på Luleås gator och enligt verksamhetsledarna Sophie Gunnarsson och Linda Moestam är det mer än bara en nöjesfestival. – Det är en social mötesplats. Vi blandar underhållning och nöje med politik som har fungerat bra tidigare år, säger Sophie Gunnarsson.Stort fokus i år på föreläsningssidan ligger på antirasism. – Vi jobbar utifrån ett normkritiskt perspektiv som genomsyrar alla våra föreläsningar, säger Sophie Gunnarsson.

Det kommer även under helgen att anordnas en politisk quiz där de ska testa hur mycket politikerna kan om Hbtq-frågor. På invigningskvällen kommer Moa Svan och Pernilla Hammargren att bjuda på stand-up i "Pride Comedy".

Prideområdet kommer att omfatta Stadsparken, RFSL:s föreningslokal på Storgatan 13, Lillan och Kafelino, där det kommer att hållas två klubbkvällar. Sophie Gunnarsson tycker att det är bra att Hbtq-frågor har placerats i centrum.

– Jag tycker om att det är i Stadsparken som är så centralt och nära där alla kan komma och gå.Att Luleå anordnar Sveriges nordligaste pridefestival är de stolta över och de tycker att det är bra att kommun och landsting visar ett stort engagemang. Enligt arrangörerna har fler och fler under årens lopp fått upp ögonen för festivalen och förra året hade de besökare ända från Norge och Tyskland men även från södra delarna av Sverige. – Det finns en bild av att Norrbotten kan vara ett "macho" dominerat län men vi visar att Norrbotten har flera sidor.

Och förhoppningen inför årets festival är solklar. – Det är att det ska komma mycket folk och att det är en trygg festival där man kan vara sig själv. Och att det blir fint väder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om