Medieprofilen från Luleå om författarsuccén

Luleådottern Johanna Bäckström Lerneby har imponerat på många med sin journalistik. Hennes andra reportagebok, Familjen, som gavs ut i maj har fått stora hyllningar. "Responsen har varit fantastisk", säger hon när hon nu vilar ut i hembygden.

Johanna Bäckström Lerneby vilar upp sig tillsammans med sina döttrar och syskon med familjer på Halsön.

Johanna Bäckström Lerneby vilar upp sig tillsammans med sina döttrar och syskon med familjer på Halsön.

Foto: Mathilda Mattsson

Luleå2020-07-19 19:00

Johanna Bäckström Lerneby växte upp i Måttsund och spenderade varje sommar på Halsö med familjen. Kärleken till hemstaden har aldrig släppt och hon återvänder varje år.

Johanna växte upp i Måttsund och gick samhällslinjen. På fritiden spelade hon fotboll i Alvik. Via franskan hamnade Johanna på Olympiska vinterspelen i Albertville och som av en slump halkade hon in hos Norrbottens-Kuriren och började skriva krönikor för sportredaktionen.

– Jag anmälde mig frivilligt när jag ändå skulle dit, skrattar Johanna.

Johanna hade tidigt journalistiska drömmar, men inte betyg som räckte till en högskoleutbildning. Hon sökte sig istället till Frankrike och studerade franska på Sorbonne samtidigt som hon jobbade som au pair. 

Drömmen om journalistiken fanns alltid kvar och hon sökte sig till journalistlinjen på Kalix folkhögskola men kom inte in. Efter många negativa besked tog hon sig in på en förberedande utbildning till journalistlinjen. På vardagarna studerade hon och på helgerna jobbade hon extra på Kuriren.

Johanna visste tidigt att hon inte var någon pluggis och att om hon skulle ta sig någonstans var hon tvungen att arbeta hårt för det.

– Att få se sin byline i tidningen var verkligen en drivkraft.

Och allt slit gav resultat. Johanna blev erbjuden jobb på Göteborgs-Posten och startade upp Attityd, ett nyhetsmagasin som var riktat till ungdomar. Där arbetade Johanna brett. Hon var redaktör, skrev artiklar, skötte budget och redigerade.
– Det var verkligen ett kanonjobb, jag gjorde allt.

Arbetet som journalist blev dock inte som Johanna hade tänkt sig. Istället för att producera material blev Johanna en arbetsledare.
– Jag ville aldrig vara chef, så jag gick tillbaka och jobbade med nyheter och sport. 

Johanna blev alltmer specialiserad på kriminalitet. Under sin tid som reporter gjorde hon flera omtalade reportage och avslöjanden, många med fokus på ungdomar och organiserad brottslighet. Hon har intervjuat flera av Sveriges tyngst kriminella personer.

Har du varit rädd?
– Nej, jag har varit noggrann med att säga ifrån till de olika ledare jag träffat och berättat för dem om deras maktfaktor. 

Johanna tror att hennes framgång som kriminalreporter beror på att hon alltid skaffat förstahandskällor på båda sidor, för att ge en så objektiv bild som möjligt. 

Under sin tid på Göteborgs-Posten kom Johanna i kontakt med en stor kriminell familj med ett stort inflytande i Angered. Efter att ha följt familjen under 14 års tid skrev hon ett avslöjande reportage för Aftonbladet om hur familjen byggt upp ett parallellt samhälle, där de själva besitter makten. Något som efter mycket övertalande resulterade i en bok. I boken har familjen fått det fingerade namnet Al Asim, då de avböjt att själva medverka.

Johannas första bok, Handelsvara: Kvinna, kom ut 2013, efter en skrivprocess som var lång och svår vilket gjorde att Johanna inte hade varken tid eller lust. Men till slut lyckade hon bli övertalad. Boken Familjen kom ut i maj 2020 och har fått tunga hyllningar från bland annat Dagens Nyheter och Expressen.

– Jag hade gjort mitt bästa och var nöjd med resultatet, sen kan man aldrig styra hur andra upplever den men all respons har varit fantastisk. 

Sedan i maj 2020 arbetar Johanna Bäckström Lerneby som nyhetschef på SVT sport.

Johanna Bäckström Lerneby

Bor i Göteborg och arbetar i Stockholm. Veckopendlar mellan städerna. 

Har varit nominerad till Guldspaden i flera kategorier och vunnit i klasserna lokal-tv för en uppmärksammad granskning av kriminalvården samt webb. 

Värvades till SVT:s program Uppdrag granskning. På SVT hann hon även med att arbeta som utrikeskorrespondent i Bryssel innan hon 2015 tilldelades Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare. Priset fick hon för sitt reportage "Att skapa ett monster".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!