Med sikte på nästa SM-guld

Det är full fart i Gammelstads badhus när åtta a-lagsspelare i Luleå kanotpoloförening Isbrytarna intar bassängen halv nio en tisdagskväll.

Mål! Bollen går i mål strax ovanför Robert Harlins paddel.

Mål! Bollen går i mål strax ovanför Robert Harlins paddel.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-01-20 11:59

Det här är klubben vars herrlag tog 14 SM-guld i rad innan de ifjol fick nöja sig med ett silver då Linköping lyckades knipa förstaplatsen. Här kan även damlaget stoltsera med två raka SM-guld.

– Det är mellan herrlagen i Luleå och Linköping som det har stått de senaste åren. På damsidan är det däremot lite mer spännande. Där har vi fem lag som alla har landslagsspelare vilket gör att matcherna blir otroligt jämna och det är spännande in i det sista, berättar klubbens ordförande Eva Lindmark.

Hon, tillsammans med sin maken Mats Lindmark, tog initiativet och startade klubben 2002. Mats som tidigare ägnat sig åt forspaddling och Eva med sin bakgrund som basketspelare på elitnivå hittade här en sport som förenade bådas intressen.

– 2002 åkte vi på vårt första mästerskap, VM i Tyskland. När vi kom hem skrev jag och Mats vår första utvecklingsprofil på hur man ska bli en bra kanotpolospelare. Där tog vi upp allt som vi sett på under VM och kort därefter tog det fart i Sverige ordentligt, berättar hon.

Där gick också startskottet för en mer seriös satsning på sporten där Luleå har en drivande roll i förbundet. Eva Lindmark är även elitansvarig i Sverige, coach för herrlandslaget och sitter i internationella kanotförbundets polokommitté

– Sedan 2002 har vi en vinteranläggning i Alcudia på Mallorca och dit vi åker med landslaget på träningsläger ett par gånger varje år. Säsongen börjar tidigt, Europacupen är redan i april, och om vi då inte har hunnit träna på stor bana innan dess är vi ju körda från start så de träningsveckor är viktiga för oss, berättar Eva och fortsätter:

– Det har betytt jättemycket för kanotpolons utveckling. Vi i Luleå varit drivande från start, både när det gäller administration, teknisk utveckling och taktik. Dessutom har vi aldrig varit rädda för att ta hjälp av utländska coacher att träna oss. I Luleå arrangerar vi sedan 2006 Sverigelägret där vi under en vecka varje sommar bjuder in tränare från något av de stora kanotpololänderna som kommer och ger oss sin syn på vad kanotpolo är.

Isbrytarna har elitlag på både damsidan och herrsidan. Och Eva Lindmark påpekar att det inte räcker att antingen vara stark, snabb, ha ett bra bollsinne eller att vara en bra paddlare för att lyckas inom sporten. Man måste ha alla de egenskaperna samtidigt, och dessutom ha en känsla för lagspelet och vilja att träna de tuffa passen.

– Det som är lite häftigt med kanotpolo är att man i andra sporter har en målvakt och resten är utespelare. Här kan även målvakten gå upp i anfall, men eftersom man lämnar målet obevakat i ett anfall på motståndaren så det kan hända mycket spännande saker när spelet vänder. Det är också tillåtet att handtacklas och köra på varandra med kanoterna, förklarar Eva Lindmark.

I Luleå tränar dam- och herrlaget tillsammans. Maria Johansson, är för kvällen enda tjejen på träningen och tillhör den absoluta toppen i sporten. Hon hon startade då hon hängde med sin lillebror Helmer som tränat i ett år ungefär.

– Det passade mig från start och när jag kom till min andra träning berättade Eva att hon anmält mig till SM ett halvår senare. Så då bestämde jag mig för att köra all-in. Jag har alltid varit väldigt tävlingsinriktad och när jag var yngre hade jag svårt att tävla för att jag hade så svårt för att förlora, så lagsport passar mig mycket bättre eftersom man då har ett delat ansvar och det blir inte lika mycket press som när man tävlar individuellt.

Till vardags tränar Maria Johansson med herrlaget, något som hon kan dra stor nytta av när hon kliver in i damlaget på tävling.

– Killarna är ju både starkare, snabbare och tyngre så det är stor skillnad och mycket tuffare att spela mot dem. Men det är också en fördel för när jag spelar med damer så känns det ganska lätt och det är lugnare tempo. Sedan finns det andra saker man behöver träna mer på. När jag tränar med herrarna är det inte jag som styr spelet utan är mer en komplementspelare, medan det är jag som är lagkapten i damlaget och ska styra upp det hela. Men jag får lite av den delen när jag tränar med

b-laget då jag är spelledare och ta ansvar för spelet.

Att vara stark, snabb och kunna läsa av spelet är viktiga egenskaper för att bli bra i kanotpolo, alla egenskaper som Maria Johansson besitter.

– Det kräver en viss uthållighet för att det krävs en massa konditionsträning också och en match blir som en intervallträning, man paddlar hårt och så blir det vila på vägen tillbaka innan man kör hårt igen.

Att träna och spela på elitnivå i kanotpolo kräver en del, Maria har valt att jobba 85 procent för att hinna träna mer.

Vad tänker du om framtiden?

– Mitt mål från början var att bli bäst i världen. Det är ett mål som är svårt att mäta för det är många komplexa delar. Det är svårt att sätta upp ett mål i en lagsport eftersom det krävs att alla andra satsar lika hårt. Men mitt eget mål är fortfarande att bli bäst i världen så jag jobbar mot det. Men att veta exakt när man är det vet jag inte riktigt, det är nog mer någon slags känsla man får, säger Maria med ett skratt och fortsätter:

– Jag tror inte att vi i Sverige kommer att ta något VM-guld på ganska många år. Det finns många länder som är betydligt bättre än oss. Men det vore kul att komma på den övre halvan under VM i sommar så vi får väl ha det som ett lagmål.

Isbrytarna består dock inte bara av elitspelare utan har en bredd med både yngre och äldre som tränar. Och det finns en medveten tanke bakom att välkomna alla oavsett nivå till föreningen menar Eva Lindmark:

– Vi vill ha alla till klubben. Du kan vara ung eller gammal och satsa så mycket eller lite du vill. Vi har en tid på söndagar då glada motionärer kan komma och spela.

Kanotpolo

Kanotpolo är en lagsport som spelas på en spelplan på 23x35 meter med mål som hänger två meter över vattenytan på varje sida. I varje match spelar två lag om vardera fem spelare med en vattenpoloboll.

Målen hänger mitt över varje mållinje med den undre ribban två meter ovanför vattenytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om