Erica Rosendahl driver Skogsbrynets trädgård och anser att Norrbotten lämpar sig väl för vintersådd av flera skäl.
– Man tänker ju att vintersådd mest är något för södra Sverige för att de har ett mildare klimat men egentligen det är minst lika bra för oss här i norr. Dels har vi en jämnare vinter som gör att fröna inte gror för tidigt. Vi har också fördelen med det otroliga ljuset under våren som i kombination med snön som reflekterar och svala temperaturer gör att det växer långsamt, något som ger väldigt stadiga och tåliga plantor.
Är det framför allt i växthus?
– Nej, man kan göra ett eget mikroklimat genom att förvara sina sådder i genomskinliga plastlådor med lock. Då kan man så tidigt även utan växthus eller om man har en balkong. Alternativet är att man sår i en pallkrage och har ett litet drivhus ovanpå för att få till ett mikroklimat. Jag sår både i växthuset och utomhus i frusen jord. Så fort det tinar upp i slutet av mars börjar fröerna gro. Exempelvis gror ruccola och spenat vid bara några få plusgrader.
Finns det risk för att det som hinner gro fryser sönder?
– Nej, ett frö gror inte första varma dagen, så den risken är liten. Men om man har sina sådder i plastlådor rekommenderar jag att man placerar lådorna i halvskugga så att det inte blir för varmt tidigt. I mitt växthus har jag aldrig haft problem med det, trots att det har varit många minusgrader inne i växthuset när exempelvis ruccola har hunnit gro. Om jag däremot hade ställt ut en ruccolaplanta som fått växa upp inomhus, så hade den frusit sönder. Om de får en tuff start från början så lär de sig leva i det tuffa klimatet. Man får hålla lite koll, så om det skulle bli väldigt kalla nätter kan man skydda med extra bubbelplast eller filt runt om sådden.
Tack vare vintersådderna hinner Erica med att skörda tidigt i växthuset innan det är dags för mer värmekrävande grönsaker som tomat och gurka att ta plats.
– Det är jättehärligt, det blir en extra skördetid på våren. Det är många här i norr som bara använder sitt växthus på sommaren för exempelvis gurka och tomat, och använder det som förråd på vintern. Det finns verkligen stora fördelar att nyttja sitt växthus tidigare på säsongen för att på så sätt tidigt få en större skörd.
På Rutviks handelsträdgård har man precis öppnat för säsongen och laddar som bäst för högsäsongen under maj och juni. Här märker man av ett ökat odlingsintresse som fick ett ännu större uppsving under pandemin.
– Folk lägger mer fokus på sina trädgårdar nu. Vid den här tiden på året är det framför allt fröer, jord och sticklingar att dra upp själv som kunderna är intresserade av. Förutom att kunderna vill odla ätbart så märker vi att de som har trädgårdar även vill driva upp snittblommor som astrar, ringblommor och blåklint för att göra snyggare och mer tilltalande rabatter. Det verkar som att trädgårdsintresset alltid funnits men när man under pandemin blev hemma mer så började man lägga mer tid på det, säger ägaren Stefan Enström.
Det stora intresset medförde att det under några år blev svårt att få tag på fröer för att möta efterfrågan.
– Efterfrågan blev så stor i hela Europa så det räckte inte riktigt till. Och vi som bor så långt norrut startar vår odlingssäsong sist. Vi lade tidigt in stora beställningar, men märkte att det blev svårt när vi senare under säsongen behövde fylla på. Nu i år verkar det inte vara samma brist, säger han.