Med jobb föds fler barn

Mitt i husbygget föddes lille Liam. Inte så bra tajming, kanske. Men mamma Charlotte Karlsson tror inte på taktiken att vänta in "det rätta tillfället".- Livet stannar väl inte för att man får barn, säger hon.

"Livet stannar väl inte för att man får barn, det är nu det roliga börjar", säger Charlotte Karlsson om att bli förälder till sonen Liam. Pappa Erik Kauppi håller med.

"Livet stannar väl inte för att man får barn, det är nu det roliga börjar", säger Charlotte Karlsson om att bli förälder till sonen Liam. Pappa Erik Kauppi håller med.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-10-06 06:00
Liam vilar tryggt på mamma Charlotte Karlssons arm. Han är bara två dagar gammal och hela familjen är kvar på BB ute i Sunderbyn.
- Det känns overkligt och helt fantastiskt. Det kommer nog inte sjunka in förrän vi har kommit hem, säger C harlotte Karlsson, 23.
Både hon och sambo Erik Kauppi, 28 är inflyttade Luleåbor från Rosvik respektive Övertorneå. För de kändes det naturligt att skaffa barn. De ville inte vänta.
Så tycks många par resonera i residensstaden.
Förra året föddes 804 barn vilket gör föräldrarna i Luleå bäst i länet på att föda barn. Piteå kommer tvåa med 402 barn.
Tittar man på födelseöverskottet i SCB:s befolkningstabell för 2007 är det dyster läsning. Alla orter ligger på minus vilket betyder att det dör fler än det föds. Luleå är är det stora undantaget och enda orten med plussiffror (se tabell till höger).
För få kvinnor
Anledningen till att totalt sett föds för få barn i Norrbotten är enligt SCB enkel att förklara: det finns för få kvinnor. Enligt SCB är fruktsamheten per kvinna i Norrbotten på samma nivå som den för riket.
Erik Kauppi och Charlotte Karlsson är båda inflyttade Luleåbor. De trivs i Luleå och skulle inte kunna tänka sig att bo någon annastans.
Just nu håller de på att bygga sig ett hus i Björsbyn utanför Luleå.
- Så det var väl inte så bra tajmning, det är ganska körigt, säger Charlotte Karlsson och syftar på lille Liams ankomst.
Varför föds det så få barn i Norrbotten, frågar undertecknad de nyblivna föräldrarna.
Väntar på rätt tillfälle
- Jag tror att många går i skola mycket längre, det har blivit lite svårare att skaffa barn. Man vill studera klart, skaffa jobb, skaffa bostad och vips så är man 30 innan det är klart, säger Charlotte Karlsson.
- Det är så många som vill ut och resa också, säger Erik Kauppi.
Livet stannar inte för att man får barn, menar de.
- Många vill nog vänta på rätt tillfälle, problemet är att man vet inte när det kommer. För oss kanske det inte blev världens bästa tillfälle, mitt i husbygget och allt, men jag skulle aldrig vilja ändra på det, säger Charlotte Karlsson.
Gällivare, Pajala och Övertorneå är kommuner som har det tuffast i länet när det gäller födelseöverskottet.
- Det är jätteproblem, vi har förlorat mycket av den befolkning som föder barn, konstaterar kommunalrådet Linda Ylivainio (c).
Hon tror på att stärka framtidstron hos Övertorneåborna och visa att det går att driva företag.
Jobb - det är nyckeln, enligt kommunalrådet.
- Man vågar inte planera för en framtid om man inte har jobb. Och så handlar det om att kvinnor, i synnerhet, måste se Övertorneå som en attraktiv plats att bo och verka i, säger hon.
Barnafödandet 2007
fakta
Födelseöverskottet är det som blir kvar när man slagit ut antalet döda med antalet födda.

FödelseöverskottFödda 2007
Arjeplog: -18 23
Arvidsjaur: -53 68
Boden: -44 270
Gällivare: -75 151
Haparanda: -60 86
Jokkmokk: -40 32
Kalix: -59 157
Kiruna: -16 219
Luleå: 208 804
Pajala: -86 49
Piteå: -19 402
Älvsbyn: -35 66
Överkalix: -43 26
Övertorneå: -65 32

Totalt
länet: -  402 2 385


Källa: SCB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om