Med hjärnan i fokus
Trots att han har passerat 85-årsstrecket fortsätter hjärnan att fånga hans intresse. Hans rön gav Nobelpris efter 40 års forskning:- Mitt budskap var dubbelt så komplicerat som Einsteins, säger Arvid Carlsson och skrattar.
Foto:
i Norrbotten diagnosen Parkinsons sjukdom. Totalt finns det
i länet ungefär 375-400 med diagnosen.
- Vi har ungefär 130 mottagningsbesök hos läkare och sjuksköterskor varje år, säger Lena Stafström som är samordnare vid Parkinsonteamet vid Sunderby sjukhus.
Just arbetet med att försöka få igång ett teamarbete på sjukhuset bidrog till att Nobelpristagaren hade vägarna förbi.
Dopaminet behövs
Han berättar att allt hade sin början 1955 när han inbjöds till forskarbesök i USA.
Hemma igen, 1957, gjordes försök som resulterade i motoriska störningar hos försökskaniner. De låg orörliga och i en onaturlig ställning. Förklaringen var att dopaminet försvunnit från hjärnan. Eller som Carlsson uttrycker det:
- Vi snubblade till slut på dopaminet. Tidigare trodde vi att det var en overksam substans. Dopaminet krävs för vår rörelseförmåga.
För Parkinsonpatienter har hans rön inneburit att livet förlängts med åtskilliga år. För så sent som på 60-talet fick patienterna domen att sjukdomen var kronisk.
Trots att Carlsson lämnat yrkeslivet som professor fortsätter han att forska kring hjärnan.
- Det är ingen större skillnad mot när jag hade tjänsten som professor. Nu slipper jag använda min tid till idiotiska sammanträden. Men jag jobbar lika mycket med forskning som i yngre år.
Fick Nobelpris
Trots att hans rön från början togs emot med skepsis kunde han vid 31 års ålder titulera sig professor. Och år 2000 fick han ta emot Nobelpris (se faktaruta).
- Mycket återstår att göra, säger han om situationen i dag.
Det handlar bland annat om komplikationer som tillstöter efter långtidsmedicinering.
En sådan är "on-off" - rörelseförmåga som övergår i stelhet och vice versa.
Dessutom tillkommer ofrivilla rörelser "spasmer".
Arvid Carlsson är övertygad om att det går att komma åt en del av de störningarna. Att det inom tio år kommer att finnas komplement till dopabehandlingen.
- Det kommer att förlänga de lyckliga åren för Parkinsonpatienterna. Och det är angeläget, därför fortsätter jag att forska eftersom jag begriper det här bättre än andra.
Stora saker på gång
Han säger sig nästan kunna lova att livet kommer att förändras för miljontals människor som har neurologiska och mentala sjukdomar.
- Därför hoppas jag få leva ett tag till och uppleva det här. Det är stora saker på gång.
FAKTA Arvid Carlssons forskning
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!