Med cirkus på schemat blir det full snurr

Bara med ett finger behöver magister Tomas Karlsson stödja Maja Gyllefjord, 8, när hon ska stå på huvudet.- Att stå på huvudet och att jonglera är roligast. Om man blir riktigt duktig kan man jonglera med tre bollar. Jag hade två och lyckades fånga dom någon gång, säger hon.

Moa Turovaara övar koordination, att gå med händerna och göra något annat med fötterna. FOTO: Jonas Lindsköld

Moa Turovaara övar koordination, att gå med händerna och göra något annat med fötterna. FOTO: Jonas Lindsköld

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2009-06-16 06:00
Unga Örnar Luleåkretsen ordnar för 13:e året i rad cirkusskola i sporthallen på Hertsön i Luleå.
I söndags började drygt 50 barn mellan 7 och 16 år träna cirkusnummer. De är uppdelade i två grupper, en nybörjargrupp med yngre deltagare och en fortsättningsgrupp som gick i cirkusskola förra året också. Vi följer nybörjarna under ett pass på måndag förmiddag.
Får aldrig ge upp
Tre ledare från Cirkus Cirkör i Stockholm är ledare - Douglas Magnusson, Tomas Karlsson och Jenny Soddu. De är frilansande cirkuspedagoger och cirkusartister.
- Grundtanken är att arrangera något roligt. Ordet cirkus klingar ju lekfullt. Barnen får träna sig i akrobatik, att gå på lina, klättra i tyg och trapets och jonglera, säger Douglas Magnusson.
Vad krävs då för att bli cirkusartist?
- Förmåga att göra det med glädje. Det krävs mycket träning, positivt tänkande och att aldrig ge upp. Ju mer man tror på sig själv desto längre kommer man.
Väljer cirkusnummer
Maja Gyllefjord tycker att det är jätteroligt att gå i cirkusskolan. Men hon tror inte att hon kommer att bli så duktig i jonglering att hon kan hålla tre bollar i luften.
Hon och hennes cirkusskolekamrater har fem dagar på sig att lära sig ett cirkusnummer att visa upp på examen på torsdagen.
- Den tredje dagen får barnen välja ut ett cirkusnummer som de vill visa, säger Douglas Magnusson.
De två första dagarna håller alla på med grundövningar.
Lärde sig jonglera
I dag får barnen bland annat träna sig i att stå på händer, stå på huvudet, göra framåt- och bakåtkullerbytor och hjula. De går mellan olika stationer - e+ter en rejäl uppvärmning förstås.
Moa Turovaara, 8, berättar att hon började i cirkusskolan eftersom hennes granne gick den förra året och tyckte att det var roligt.
- I går lärde jag mig jonglera lite, säger hon.
Douglas Magnusson började med jonglering en gång. Sedan har han gått Cirkus Cirkörs skola Cirkuspiloterna. Tomas Karlsson har gått cirkusgymnasiet i Gävle. Jenny Soddu är högskoleutbildad - på Cirkushögskolan som drivs av Danshögskolan och Cirkus Cirkör.
Hoppar till trean
Kanske fastnar också Maja Gyllefjord och Moa Turovaara i cirkusens garn. Men först måste de klara många fler år i den obligatoriska skolan. Fast Maja säger:
- Jag har gått ettan och nu ska jag hoppa till trean.
Så var det ju det där med cirkusgymnasiet. Det finns i Gävle. Skulle cirkus bli Majas stora intresse i livet så kan hon börja i Gävle redan om sju år!
Hon behärskar sin kropp väl.
När hon ska stå på huvudet behöver magister Tomas Karlsson bara stödja lätt med ett finger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om