På tisdag kväll sändes programmet Sveriges Mästerkock – ett slags SM för amatörkockar – från Luleå. I en audition med matlagningsinslag utsågs regionens bidrag till tävlingen. I den emellanåt stentuffa juryn sitter Leif Mannerström, Anders Dahlbom och Markus Aujalay.
En av deltagarna var Max Nyström, 20, Luleå. Han läser till civilingenjör i rymdteknik vid Luleå tekniska universitet när han inte lagar mat i TV.
– Jag flyttade till Luleå från Norrköping för studierna. Det är det bästa jag någonsin gjort, säger Max Nyström.
Matlagning hade han inte alls intresserat sig förrän han flyttade hemifrån. I programmet lagade han entrecote som serverades med en gremolata - i alla fall trodde han det.
– Juryn hade nästan enbart kritiska synpunkter på min mat. Den var för salt och gremolatan var ingen riktig gremolata enligt dom. Men till slut sa Markus Aujalay, att det trots allt fanns en god tanke bakom min rätt, säger Max Nyström.
Han fick sitt förkläde som bevis för att han klarat det första steget i tävlingen. Nästa steg är en delfinal i Gävle innan det är dags för den stora finalen i Stockholm. Alla programmen är redan inspelade - men Max Nyström får inte avslöja något om hur det går i fortsättningen.