Mattias Nilsson – sportfiskeentreprenör

Mattias Nilsson kommer från det mysiga samhället Lödöse, vid stranden av Göta älv, några mil nordost från Göteborg. Jag har en känsla av att Mattias drog norrut, bland annat tack vara det lockande sportfisket i norr. Han har gått fiskeguideutbildningen i Övertorneå och stannade kvar.

Foto:

LULEÅ2014-07-22 08:44

Tillsammans med polaren och studiekamraten Casper Sivén, roddar de sedan en tid tillbaka det kända Saxnäs Fiskecentrum i södra Västerbottens län, inom Lappland. Grabbarna som nu driver sportfiskecentret på orten, visar klart och tydligt på en enastående framåtanda, ett positivt spår från den utbildning de en gång i tiden genomförde. För mig är Saxnäs med omgivningar bland annat det intressanta flugfisket i Ransarån, Fiskeonbäcken och alla andra klassiska omkringvatten. Jag och många med mig önskar grabbarna lycka till med det uppskattade företaget i Saxnäs. Kör i vind!

Du är uppvuxen i Lödöse i Västra Götalands län. Vad var det som en gång tiden lockade dig norrut? Vad hade du för närvatten?

– Jag har alltid haft en vilja att komma till svenska fjällen, men det som riktigt fick mig att flytta var när jag jobbade i Norge som brandvakt på oljeraffinaderi. Jag tänkte varför står jag här och tittar ut över all vacker natur, när jag kan vara där?

Så jag sökte efter fiskeguideutbildningar i norra Sverige, och tog den nordligaste jag hittade. De närmaste vattnen var främst sjöar med gädda, gös osv. Men det som lockade mig mest var havsöringsfisket längs kusten, det är en speciell känsla att stå i månljuset på midsommarafton och se det vakande silvret.

Du och Casper är utbildade fiskeguider. I exempelvis Nya Zeeland är det jobbet lika viktigt som vilket annat kneg som helst. Hur ser du på guidejobbet/verksamheten i Sverige?

Ja du, det känns som det äntligen börjar vända från att vara en hobby till att bli ett erkänt yrke och det är väldigt positivt för oss i branschen. När det gäller att driva en verksamhet inom branschen, när man skall prata med myndigheter osv så är det mycket kvar att göra. Tex mer arrenden på vatten, då skulle vi kunna skapa det fiske som vattnen skulle kunna klara av. Samma gäller vattenkraften och gruvdriften. Skulle vi som håller på med detta få mer tyngd, så skulle vi kunna ställa mer krav. På sikt skulle även vår bransch vara värd mer för Sverige.

Nu har Casper och du köpt Fiskecentrum i Saxnäs. Ransarån har lockat folk i alla tider. Vilka åtgärder har gjorts för att bland annat värna öring- och rödingpopulationerna?

Det som gjorts i Ransarån är att man begränsat fisket med kvotering och nu är det endast flugfiske som är tillåtet. Samebyn har gått med på att inte näta i dessa vatten, vilket är otroligt bra.

Sjön Ransaren har en kraftverksdamm i slutet av å-systemet. Var finns förklaringen till att rödingbestånden är så bra nedströms bygganden?

Detta är en ständig fråga från gäster och oss själva.

Det är ju bottentappning på dammen vilket betyder att du har kallt vatten som kommer under hela säsongen. Sen är det inplanterat Mysis i sjön Ransaren, som följer med nedströms. Så jag tror att en kombination av dessa faktorer ger rödingen en fördel.

Sen är sträckan kvoterad och endast flugfiske gäller.

En hel del strömmande vatten i Kultsjödalen är idag utbyggda. Jag har en känsla av att Fiskecentrum i Saxnäs har flera viktiga missioner att bära. De resterande vattnen måste skötas och sparas till eftervärlden. Hur ser du/ni på detta?

Vi vill göra mycket för fiskevården i området. Helst skulle vi vilja arrendera vatten som vi sedan kan bestämma fritt över. Vi vill få upp ögonen på vilka resurser som denna dalgång besitter. På så sätt kan vi både bidra till natur och befolkningens fortsatta framtid.

Vilka sportfiskare är det som söker sig till era omskrivet välskötta vatten?

Våra gäster kommer främst från hela Sverige, men de senaste åren har länder från Europa ökat. Gäster som kommer är främst flugfiskare som vill uppleva den omtalade Ransarån.

Hemsida: www.saxnasfishing.se

Fakta: Mattias Nilsson

Namn: Mattias Nilsson

Ålder: 28 år

Bor: Saxnäs

Familj: Sambon Cilla, hunden Akilles och katten Kapten

Arbete: Ny ägare av Fiskecentrum i Saxnäs

Favoritsysselsättning: Flugfiske, flugbindning och vara ute i naturen

Favoritfiske: Havsöring på västkusten, öring & röding i fjällen

Hemmafiske: Öring, röding i skogs- och fjällområde

Drömfiske: Havsöring världen över! Gärna Rio Gallegos

Motto: Lev och njut!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om