Mot bakgrund av den lavinartade olycksutvecklingen fick Transportstyrelsen regeringsuppdraget att utreda skärpta regler för A-traktorer.
I november landade utredningen på regeringens bord och nu är den ute på remissrunda. Transportstyrelsen har fått löften om att förslagen ska beredas skyndsamt, så att föreskrifter och eventuella lagändringar kan ske redan i vårvinter.
Bland de skarpa förslagen finns:
- Krav på bälten
- Krav på vinterdäck
- Krav på endast en passagerare (bältad) per sätesplats
- Införande av tekniska krav för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsning
Mattias Karlsson (M) välkomnar regelskärpningen.
– Trafiksäkerheten kring A-traktorer måste höjas. "Epakulturen" har blivit en folkrörelse och därför har detta kommit mer ”på tapeten” nu. En sen hantering, tyvärr, som borde ha skett mycket tidigare.
Han är medveten om den frustration som A-traktorerna skapar hos andra trafikanter, inte minst längs hårt trafikerade E4, och Karlsson inser hur även räddningstjänst och kollektivtrafik drabbas av de bilköer som ofta skapas.
Därför vill han också se att hastighetsbegränsningen för fordonen höjs, trots att Transportstyrelsens slutsats är att den bör vara oförändrad tills vidare.
– Egentligen orimligt att vi har epatraktorer där det råder 110 kilometer i timmen. Därför är jag inne på att man på sikt höjer hastighetsbegränsningen. Mopedbilar (EU-mopeder) får ju köras i 45 kilometer i timmen, trots att epatraktorerna är säkrare.
Riksdagsledamot Ida Karkiainen (S), Haparanda, ser också positivt på förslagen.
– Jag är själv uppvuxen i en "epakultur" som alltid har varit stark i Tornedalen. För många unga i glesbygd innebär den en frihetskänsla, då man kan ta sig till träningar och ut på stan för att träffa kompisar.
– Men ingen ska behöva förolyckas i en "epaolycka" eller utsätta andra för fara. Därför är Transportstyrelsens krav rimliga.
Precis som Mattias Karlsson (M) tycker hon att A-traktorerna ska kunna framföras i högre hastigheter när de skärpta kraven införs men Karkiainen har även en uppmaning till "epaungdomarna".
– De bör tänkta till kring vilka vägar de färdas på, som 2+1-sträckor med höga hastigheter. Jag förstår om vissa sträckor är oundvikliga men det finns också alternativa vägar att ta.