Matti: "Trump ligger pyrt till"

Hillary Clinton blir USA:s nya president – om inget dramatiskt händer i slutspurten innan valdagen 8 november. Det tror statsvetaren Simon Matti. "Hon har ett övertag och har väl haft det ganska länge egentligen", säger han.

TROR PÅ HILLARY. "Hon vet precis hur hon ska bete sig, vad hon bör säga. Samtidigt som hon ibland upplevs som lite distanserad", säger han.

TROR PÅ HILLARY. "Hon vet precis hur hon ska bete sig, vad hon bör säga. Samtidigt som hon ibland upplevs som lite distanserad", säger han.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-11-01 07:00

– Hur man än gör sin valmatematik så ser Clinton ut att ha ett övertag, det ser inte ut som att Trump klarar det även om han skulle ta Florida. Jag tror han ligger pyrt till, säger Simon Matti.

Florida, Ohio och North Carolina är tre delstater som sägs stå och väga.

– Demokraterna kampanjar inte i Kalifornien till exempel, för den är redan klar. Man fokuserar på det man kallar för swing states, stater som står och väger. Vissa stater är större och viktigare. Där kampanjar man väldigt mycket, säger Simon Matti.

Hillary Clinton och Donald Trump är varandras motsatser. Att republikanerna har en kandidat med så lite politisk erfarenhet som Donald Trump har är uppseendeväckande, tycker Matti.

– Hillary Clinton har otroligt mycket erfarenhet, hon har funnits med på höga politiska nivåer under väldigt lång tid. I den här valkampanjen, och med det motståndet hon har, blir den erfarenheten extrem eftersom Trump inte haft något officiellt ämbete. De som traditionellt kandiderar är sådana som befunnit sig i den politiska hetluften. Det vanliga är att någon sittande president ställer upp till omval, eller att vice presidenter, senatorer eller kongressledamöter med tunga politiska ämbeten, blir kandidater. Nu har vi en som varit med väldigt länge och en som inte funnits med alls. Det är en väldigt tydlig skillnad mellan dem, säger han.

Hur beskriver du Hillary Clinton som politiker?

– Hon är en duktig politiker, ingen tvekan om det. Hon vet precis hur hon ska bete sig, vad hon bör säga. Samtidigt som hon ibland upplevs som lite distanserad. Hon har haft tufft att få ett brett stöd bland demokrater. Hon har varit med länge och har mycket bagage. Det finns saker att irritera sig på.

Och Trump?

– Han tillhör inte det politiska etablissemanget, han är en frispråkig outsider som kan utmana. Han är inte slipad som politiker, det lyser igenom. Han tilltalar en grupp väljare som känner sig marginaliserade och som inte känner sig representerade av den politiska eliten.

Och Matti tror att USA:s nästa president är en kvinna.

– Om hon sköter återstoden av kampanjen på ett korrekt sätt tror jag det är ganska klart vad resultatet blir i slutänden, säger han.

Däremot vänder han sig mot att presidentkandidaterna får så stort fokus.

– Vi glömmer bort att presidenten är en person. Amerikansk politik avgörs av så många fler. Det finns en tydlig maktförskjutning från presidenten till organisationen i Vita huset, alla medarbetare och staben, där kanske den egentliga makten finns. De ger råd och utformar policys och så vidare. Allt avgörs av hur kongressen ser ut, är den inte välvilligt inställd har presidenten svårt att få igenom sin politik.

Så det spelar ingen roll om Trump får makten?

– Det är klart det spelar roll men inte så stor roll som jag tror många uppfattar det. Det kommer inte startas något världskrig om Trump vinner valet. Det har jag svårt att se.

Fakta/Amerikanska medborgare med rösträtt i din kommun

Luleå: 48

Piteå: 16

Kiruna: 15

Boden: 12

Kalix: 4

Arjeplog: 3

Gällivare: 3

Arvidsjaur: 1

Haparanda: 1

Jokkmokk: 1

Pajala: 1

Älvsbyn: 0

Överkalix: 0

Övertorneå: 0

Statistiken är tagen från folkbokförningen, och visar ett medborgarskap per person. De svenska medborgare som är födda i USA, och som har dubbelt medborgarskap, räknas inte.

Källa: Sirén nyhetsbyrå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!