Mattesnillen kan räkna in 14 500 kronor

Joakim Edlund, Isabella Chee-Awai och Marta Pietrzak är mattesnillen. De kom tvåa i Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever.

STOLT. Matematikläraren Helén Mattsson-Almroth är mäkta stolt över eleverna Joakim Edlund, Isabella Chee-Awai och Marta Pietrzak. Hon tycker att vinstpengarna är välförtjänta.

STOLT. Matematikläraren Helén Mattsson-Almroth är mäkta stolt över eleverna Joakim Edlund, Isabella Chee-Awai och Marta Pietrzak. Hon tycker att vinstpengarna är välförtjänta.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-06-02 17:59

Pythagoras Quest heter tävlingen som arrangeras årligen sedan 2007.

Joakim Edlund och Marta Pietrzak, från 9 A och Isabella Chee-Awai, från 8 A, på Residensskolan i Luleå vann distriktsfinalen på Luleå tekniska universitet i mars och i onsdags kom de på silverplats bland 16 lag från hela Sverige.

Riksfinalen gick i Malmö och bestod av tre deltävlingar.

– Den första var på 60 minuter och det gällde att ha lösningar, svar och fullständiga uträkningar, säger Isabella Chee-Awai.

– Man måste vara noggrann och inte göra slarvfel, säger Marta Pietrzak.

I andra deltävlingen på 30 minuter räckte det med bara svar.

Tredje delen var en utslagsfråga på 20 minuter. Residensskolans lag besegrades av ett lag från Internationella skolan i Eskilstuna.

– Vi kom tvåa och fick 10 000 kronor i pris, säger Joakim Edlund.

För segern i distriktsfinalen fick de tre 4 500 kronor. Nu får de dela på sammanlagt 14 500 kronor.

– Jag ska nog spara mina pengar för att kunna göra något riktigt roligt senare, typ en resa, säger Isabella Chee-Awai.

Det är välförtjänta pengar.

– Att bli bra i matte kräver hårt arbete. Man måste nöta matteregler och kunna förstå för att kunna lösa talen, säger Isabella Chee-Awai.

Joakim Edlund och Marta Pietrzak ska gå matte spets på gymnasiet.

– Marta var med i Pythagoras Quest för tredje gången. Hon var i finallaget i Malmö när hon gick årskurs 7 också och i åttan ingick hon i ett lag som kom till distriktsfinalen i Luleå, säger rektor Sven-Erik Mohlin stolt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om