När det gäller utsläpp av koldioxid är det svårt att urskilja någon positiv trend i Luleå. De senaste fem åren har utsläppen legat på ungefär samma nivå.
Det kan snart vara historia. Med hjälp av vätgasbaserade Hybrit-teknik och ljusbågsugnar planerar SSAB att stänga koksverk och masugnar för att bli fossilfria 2045.
– För vårt samhälle handlar fokus i miljöfrågor om att minska koldioxidutsläpp. Det är en viktig del för SSAB också. Det finns mycket pengar att tjäna genom att slippa betala för utsläppsrätter, men för min grupp är det lika viktigt att ha koll på alla typer av utsläpp - i mark, luft och vatten, säger Karin Lundberg, miljöchef på SSAB.
Sju personer ingår i avdelningen som bland annat arbetar med miljöbevakning. Alla prover sammanställs i en årlig rapport.
Karin Lundberg har arbetat 14 år på SSAB i Luleå och kan notera ett minskat utsläpp av stoft i luft.
– I slutet av 1990-talet låg vi på en nivå av 1 000 ton om året. I dag har det med hjälp av utsläppsfilter minskats till lite över 200 ton, säger Karin Lundberg.
Mätningar av utsläpp har pågått i 30 års tid. I dag finns det sju kontrollpunkter på bland annat Örnäset, Lövskatan och Svartöstaden. Resultaten visar på en klar minskning över tid, men nedfallet har varit på ungefär samma nivå under de 15 senaste åren.
De senaste två årens resultatet för utsläpp av stoft till luft pekar åt fel håll.
– Vi har haft en ofördelaktig trend när det gäller stoftutsläpp. Vi planerar för att göra en del investeringar i Luleå under de kommande åren till fördel för både miljö och arbetsmiljö, förklarar Karin Lundberg.
En minskning av stoftpartiklar bedöms vara viktigt för närmiljön med tanke på att de innehåller metaller.
SSAB släpper ut uppvärmt kylvatten på två platser i Inre Hertsöfjärden. Det innehåller ett högt pH-värde och hög halt av ammonium. Det senare kan under vissa förhållanden omvandlas till ammoniak som är giftigt för vattenlevande organismer. SSAB har föreslagit åtgärder, men inväntar att villkoren för vattenutsläppet ska avgöras i Mark- och miljödomstolen under 2022.
Var femte år sedan 1997 genomförs en mossundersökning för att kartlägga spridning av metaller i närområdet. I förra höstens rapport konstaterades: "Resultatet visar att det kan finnas ett samband mellan SSAB:s ökade utsläpp av stoft de senaste åren och utbredningen av vanadin i mossa." Även en ökad utbredning av zink upptäcktes.