I slutet av 2019 genomförde NSD och Kuriren en stor priskoll på matvaror i Luleå. Nu har drygt tre år passerat. År som har kantats av en pandemi, kriget i Ukraina och en ekonomisk berg- och dalbana där energipriser, räntechock och inflation gjort att hushållens ekonomi har prövats minst sagt hårt.
I det ursprungliga matpriskollen ingick 47 varor och den billigaste butiken var Willys i Södra hamn, där hela matkassen kostade 944,25 kronor. Dyrast var Coop Loet i centrala Luleå där priset slutade på 1139,70. Nu gör vi ett återbesök i de två butikerna och kontrollerar hur priserna har förändrats.
Att det har blivit dyrare att handla livsmedel sedan 2019 vet vi innan vi ens sätter foten i butikerna. Det går ganska snabbt att komma upp i en ansenlig summa pengar när varorna fylls på i kundvagnen.
Orsakerna till detta har de flesta hört till leda: Inflation, bränslekostnader, svag krona och ett oroligt världsläge överlag. Men hur har då konsumenternas köpvanor ändrats? Urban Winther, butikschef på Willys i södra hamn i Luleå har märkt av en tydlig förändring.
– Kampanjvaror är hetare än någonsin. Det är svårt för oss att få hem rätt mängder av kampanjvaror. Det är en helt annan volym i dag än tidigare. Kunderna väljer även bort en del grejer. Frukt och grönt minskar, speciellt lite dyrare produkter. Förr köpte man fem tomater nu blir det tre, säger Urban Winther.
Totalpriset för de 15 varor som NSD och Kuriren har valt ut slutade på 481,40 (2019: 328,20) kronor på Willys och 550,50 (2019: 391,70) på Coop. En ökning på 46,7 respektive 40,54 procent.
– Det är väldigt mycket. Men man ska komma ihåg att fram till pandemin hade vi nästan deflation i Sverige. Priserna stod mer eller mindre still medan lönerna ökade, säger Urban Winther.
Den vara som sticker ut mest i vår prisjämförelse är kaffe som i princip är dubbelt så dyrt nu jämfört med 2019. Även priset på Bregott har ökat rejält med 79 procent på Willys och 49 procent på Coop.
– Vissa varor, exempelvis kaffe, har alltid gått upp och ner i pris beroende på skördar och andra faktorer. På senare tid har kaffet faktiskt gått ned lite i pris.
Urban Winther konstaterar att kundtillströmningen har ökat sedan inflationen drog i gång på allvar men kunderna handlar färre varor så slutsumman blir ungefär den samma.
– Procentuellt tjänar vi betydligt mindre i dag på varorna än innan inflationen började skena men samtidigt ökar volymen. Det är väldigt låga marginaler på mat, cirka 15 procent.
Det finns en kategori livsmedel som har klarat sig relativt bra i inflationsracet – på gott och ont.
– Det är de onyttiga sakerna. Godis och läsk har inte dragit i väg lika mycket, säger han.
Jämfört med våra grannländer har matpriserna i Sverige ökat betydligt mer under de senaste månaderna.
– Det beror till stor del på den svaga kronan och det faktum att vi importerar mycket av den mat vi konsumerar.
Men det finns ljusglimtar i horisonten, vissa varor har faktiskt börjat gå ner i pris och kanske kan vi på sikt skönja en stabilisering av priserna.
– De senaste veckorna ser vi faktiskt fler och fler prissänkningar och det känns ju lite bättre. Sedan vet man inte om de kommer att hålla i sig. Vi kommer aldrig att gå tillbaka till de priser som var för ett eller två år sedan. Men jag hoppas och tror att priserna ska börja stabilisera sig, säger Urban Winther.
Så mycket kostade maten 2019▼