Det har bara gått någon timme sedan matmarknaden öppnade på Storgatan och överallt trängs folk och köer ringlar långa utanför matstånden. Det är tredje året den internationella matmarknaden intar centrum – en marknad som Luleåborna omfamnat från första stund.
– Det är roligt att det händer något, säger Marie Claesson, som har satt sig utanför en butik tillsammans med Anne-Mari Angeria för att äta.
– Vi skäms lite grann, vi tog "bara" thaimat. Det var kortast kö dit, säger Marie Claesson och skrattar.
– Ja, det kanske är enda minuset, att det är långa köer, säger Anne-Mari Angeria.
Är ni oroliga för att få i er någon mindre trevlig bakterie?
– Tanken har slagit oss, ha ha! Men då tänker vi att vi får en snabbbantning. Rensa rören lite, säger Marie Claesson.
Luleåborna Johan Mattsson och Nils Forsberg ser ut att trivas i skolskenet – bland all mat.
– Vi är här varje år. Man ska stödja sådant här, säger Nils Forsberg.
Vad äter du för något?
– Jag står här och trycker i mig en efterrätt faktiskt. Jag åt nyss gyros, säger han.
Är det något ni har kvar, som ni vill testa?
– Det där australiensiska där borta, säger Johan Mattsson.
Burgare på känguru, vildsvin eller krokodil på australiensiskt vis. Ja, det är matutmaningen för den lite modigare. Tre som gav sig på det var prästerna Nils Lundgren, Örnsköldsvik, Per-Ivan Palm, Vännäs och Staffan Nygårdh, Umeå.
– Vi har en matmässa i Umeå men den är inte lika stor, säger Staffan Nygårdh.
Är ni oroliga för bakterier?
– Nej då, lite bakterier behöver vi. Men det är klart vi inte vill bli sjuka, vi är precis på väg på ett tredagars prästmöte och det vore inte så lyckat om vi ligger på toaletten och spyr, säger Staffan Nygårdh.