Matbekymmer - här finns hjälpen

Efter ett knappt halvårs näthandel för matkunder i Luleå och Boden är det dags för nästa steg.Nu kan man få hela veckans meny levererad direkt hem till dörren.- Det handlar om matglädje, säger Cecilia Strömberg.

Cecilia Strömberg startade sin verksamhet med färdigkomponerade veckomenyer levererade till dörren i Kalmar. Nu är det dags för Luleå och Boden - med en lokal prägel, lovar hon.

Cecilia Strömberg startade sin verksamhet med färdigkomponerade veckomenyer levererade till dörren i Kalmar. Nu är det dags för Luleå och Boden - med en lokal prägel, lovar hon.

Foto: Martin Thelénius

LULEÅ2009-04-18 06:00
Hon har redan lanserat sitt koncept med färdigkomponerade veckomenyer i Kalmar och nu är det dags för ett rejält steg norrut. Det är en nyhet för länet - men idén i sig är inte ny.
"Smärre revolution"
- Jag är inte alls först på marknaden, understryker hon och pekar på liknande verksamheter i bland annat Stockholm där man levererat veckans middagsmat i ett tiotal år vid det här laget. Från början målades idén upp som en smärre revolution men det har i själva verket gått i maklig takt att lära huvudstadsborna att beställa sin mat över nätet.
- Vid millennieskiftet fanns det säkert tio olika leverantörer i Stockholm men folk var inte mogna för idén. Nu har man vant sig, menar Urban Bergman, Coop Forum, och noterar samtidigt att e-handeln som startade i oktober i fjol går "fantastiskt bra". Som jämförelse har man i Luleå fått lika många kunder som i Malmö - på en tredjedel av tiden.
Men då är det alltså frågan om handel där du själv plockar ihop din korg via datorn och får maten hemkörd vid önskad tid. Nu handlar det om färdiga veckomenyer och anpassade matleveranser till ett fast pris.
Har folkets mognad nått så långt?
- Vi tror det ligger i tiden nu, säger kollegan Ann-Sofie Everos.
Hon menar liksom Cecilia Strömberg att det finns ett ökande matlagningsintresse - och att man i en stressig tillvaro ska se tjänsten som en tidsbesparing.
En stor andel av dagens nätkunder är barnfamiljer och menyerna är också anpassade för familjer med två-tre barn.
Men hur tacklar man skillnader mellan tonåringar och barn i dagisåldern, mellan killar och tjejer?
- Jag har själv en familj med fem barn, varav fyra killar mellan 17 och 21 år gamla. Då tar man dubbla kassar, skrattar Strömberg som också fick ett ovärderligt råd av en av sönerna inför lanseringen i Norrbotten:
- Han sa att jag måste börja tänka lokalt. Och visst, det blir inga kroppkakor här - snarare palt i så fall, men det är ju långkok och vi ska inte ha så lång tillagningstid på rätterna, säger hon och fortsätter:
Fantasi och variation
- Men det blir automatiskt skillnad på kassarna mot i Kalmar eftersom mycket av maten är närproducerad.
Hon berättar entusiastiskt om hur idén med färdiga menyer växte fram efter egna, inte alltid så positiva, erfarenheter.
- Vem har inte själv suttit och tänkt att man ska laga si eller sådan mat - och sedan har det ändå blivit det gamla vanliga när man handlat. Dessutom tror jag man tappat lite av att laga mat från grunden. Jag försöker variera, använda fantasin och föra in nya saker i menyerna varje vecka.
Till sin hjälp har Strömberg, ursprungligen barnarbetsterapeut, uppväxten "i maten" med mormor och svärmor. Och svägerskan som är kock.
Men blir det något utrymme kvar för godsaker när allt är genomtänkt och riktigt?
- Jadå. En av dagarna är det alltid en finare meny - och efterrätt är alltid ok, skrattar hon.
Cecilia Strömbergs idéer om matglädje:
Veckans meny
(v 17):

Falsk kebab med
yoghurtdressing och klyftpotatis
Kycklingburgare med mozzarella
Färskostfylld lax med potatismos och fänkål
Gnocchi med tomater och paprika
Spenat- och fetaostfyllda crêpes
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om