När det stod klart att kungen och drottningen under sitt besök i Norrbotten skulle äta lunch på församlingsgården i Älvsbyn bestämde sig församlingen ganska snabbt för att de skulle tillaga lunchen själva.
– Det vore väl märkvärdigt om vi skulle hyra in folk som ska laga maten när vi kan göra det själva. Vi har ju förmågor som kan laga mat och vi kände att vi ville använda oss av både lokala råvaror och lokal personal, säger Per Nilsson projektledare i Älvsby församling.
Norrbottnisk meny
Uppdraget att komponera menyn gick till Anneli Kulluvaara. Hon har arbetat som hushållslärare på en högstadieskola innan hon nyligen gick i pension och när hon fick frågan i slutet av maj så tänkte hon "varför inte". Hon gjorde ett menyförslag som hon trodde skulle passa och det godkändes direkt av Länsstyrelsen. Menyn kommer endast presenteras muntligt och det görs först när hela sällskapet på sammanlagt 36 personer satt sig ner vid lunchbordet under fredagen. Men NSD kan i dag berätta hur menyn kommer se ut.
Rabarbermjöd i stället för vin
Till förrätt kommer det serveras en sikröra som läggs på en polarhoppa från Polarbröd. Till varmrätt blir det älggryta med kantareller och mandelpotatis som serveras tillsammans med en lingonchutney. Efterätten består av en vit chockladcréme som serveras tillsammans med rabarber och jordgubbar och toppas med små citronmaränger. Eftersom att man inte får dricka vin på församlingsgården kommer Anneli Kulluvaara göra rabarbermjöd som serveras till maten.
– Om den görs i dag så är den bra till på fredag för då har den fått jäsa som den ska, säger hon.
Vad tror du att de kommer tycka om maten?
– Jag hoppas att de kommer gilla den. Det här är vanlig norrbottnisk mat och jag tror att de kommer uppskatta det, säger hon.
På jakt efter dessertskålar
Men förutom att förbereda maten är det även andra saker som Anneli Kulluvaara måste fixa innan kungen och drottningen och de övriga 34 gästerna sätter sig ner till bords på fredag. När NSD träffar Anneli Kulluvaara under tisdagen har hon åkt från Älvsbyn till Luleå för att köpa dessertskålar, då det inte fanns några i församlingsgården. Men att hitta dessertskålar till 36 gäster visar sig vara lättare sagt än gjort.
– Jag har varit runt här på storheden och letat på ICA Maxi och Claes Ohlson, men det har varit svårt att hitta 36 stycken som ser likadana ut, säger hon.
Inne på Överskottsbolaget hittar hon 32 dessertskålar som passar, men då saknas det fortfarande fyra stycken. Efter ett snabbt samtal från kassörskan kommer beskedet, det finns fler dessertskålar av samma modell på Överskottsbolaget i Piteå.
– Då åker jag dit och köper de sista fyra, säger hon.
Känns det bra nu inför fredagen?
– Det känns bra, jag tycker att det ska bli jättekul, säger hon.