Mästaren Axel tar priset

I våras tog Axel Isaksson studenten vid gymnasiesärskolan i Luleå. Sedan tävlade han och vann 150 000 kronor i Postkodmiljonären. Nu väntar en resa till Tanzania för att hjälpa till att skapa möjligheter för funktionshindrade där att få gå i skola.

TITTAR. Axel Isaksson tittar på tv-bilden med sig själv, barnboksförfattaren Sören Olsson och ledaren för programmet Postkodmiljonären, Rickard Sjöberg. ”Rickard är väldigt trevlig”, säger han.

TITTAR. Axel Isaksson tittar på tv-bilden med sig själv, barnboksförfattaren Sören Olsson och ledaren för programmet Postkodmiljonären, Rickard Sjöberg. ”Rickard är väldigt trevlig”, säger han.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-12-08 08:00

Axel Isaksson har fyllt 21 år dagen innan vi träffas och firat med ”lite tårta och så” i familjens härliga villa vid älven i Notviken. Här bor han med föräldrarna Åsa och Mikael Isaksson och syskonen William, 18, Lukas, 16 och Lovisa, 9.

Axel går och hoppas på att hitta en praktikplats någonstans. Som student från gymnasiesärskolans handelsprogram skulle han helst vilja hitta något i den branschen men säger:

– Det kan vara nästan vad som helst. Jag har inte haft något att göra under hösten.

Han gillar att stå i affär och var praktikant på ICA Maxi på Storheden under gymnasietiden.

– Och i skolan drev vi ett fik. För pengarna som vi fick åkte vi på klassresor till London och Mallorca.

Axels största intresse är musik och drömmen vore att kunna arbeta med något som har med musik att göra.

– Jag lyssnar mycket på musik och tycker om att sjunga, framförallt popmusik.

Han funderar över om han ska plugga vidare.

Han gick ut som toppstudent i våras.

Den 4 november var han tillsammans med barnboksförfattaren Sören Olsson representant för FUB – föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning – i frågetävlingen Postkodmiljonären Special på TV 4.

– Vi vann 150 000 kronor till verksamhet i FUB. Jag fick svara på frågorna och Sören sa ”jag håller med”. Sören har ett barn med Downs syndrom och är engagerad i föreningen.

Axels pappa Mikael har en inspelning av tävlingen som vi får titta på. Axel svarar rätt på fråga efter fråga. Att USA:s utrikesminister heter John Kerry vet han.

– Jag tycker att det är ganska roligt med politik, säger han.

När det gäller frågan om vilket av länderna Uruguay, Bolivia, Peru och Colombia som är minst till ytan tror han på Uruguay. Sören Olsson gissar på Bolivia. Det är förstås Axel som har rätt. Sedan kommer frågan om i vilken stad den animerade filmen ”Råttatouille” utspelar sig. ”Det vet jag. Jag har sett filmen. Den utspelar sig i Paris och handlar om råttan Remy som lagar ratatouille”, säger han.

Axel är en av fyra ambassadörer för projektet Come together som drivs av Riksförbundet FUB och Erikshjälpen, och finansieras av Postkodlotteriet. Tillsammans med partnerorganisationer i Tanzania och Rwanda arbetar de för allas rätt till utbildning.

– Alla ska ha samma rättigheter, trots funktionsnedsättningar. Jag tycker om att vara med och visa att alla kan gå i skola.

Den 1 mars 2015 åker Axel och de andra svenskarna i Come together på en tio dagar lång resa till Dar es Salaam i Tanzania.

– Vi ska möta ungdomar med funktionsnedsättningar. Tillsammans med dem ska vi sedan träffa olika människor och genom musik och möten ta upp deras rätt att gå i skolan. Vi försöker också få artister att engagera sig i Come together.

Några dagar efter att vi träffar Axel ska han flyga till Stockholm för att vara med på ett möte inför resan till Afrika.

– Till Stockholm reser jag ensam. Det är inga problem. Vi har haft några träffar där redan tidigare för olika förberedelser. En gång fick vi lära oss ord på swahili. Jag kan till exempel ordet ”rafiki”. Det betyder kompis. Det finns en apa som heter så i filmen Lejonkungen och därför kommer jag lätt ihåg det.

Afrikaresan ska filmas och gå som TV-serie så småningom.

– Och vi som gör resan ska sedan åka på en Sverige-turné. Jag vet inte riktigt om det är skolklasser vi ska träffa. Vi ska i alla fall berätta om projektet.

I somras var Come Together- gänget på Almedalsveckan på Gotland.

– Vi hade ett seminarium och berättade om vad vi gör. Det var några som frågade om vi var spända inför resan.

Axel är inte speciellt spänd inför resan. Han ser fram emot den med förväntan och glädje.

– Men jag tror att resan kommer att bli svår också. Jag tänker på mötet med alla fattiga och det.

I somras var han på en långresa med familjen.

– Vi var i New York och till Clearwater i Florida där det blev mycket bad och sol. Två veckor var vi borta.

Axel trivs med livet.

– Jag har ett bra liv och skulle inte vilja byta med någon annan, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om