Massor av sportlovsaktiviteter

Den här veckan är det sportlov i Norrbottens kommuner. Antalet sportlovsaktiviteter varierar från inga alls i Arjeplogs kommun till massor av gratisaktiviteter i till exempel Gällivare kommun.
– Vi vill få barn och ungdomar att röra på sig, säger Fredric Olofsson, ungdomskonsulent i Gällivare.

Foto: Fanny Lundmark

LULEÅ2014-03-03 07:20

Arjeplogs kommun är den enda av länets kommuner som inte ordnar några som helst sportlovsaktiviteter. Kristina Sundqvist, kultur- och fritidsansvarig, försvarar beslutet så här:

– Föräldrarna är ute med barnen på sportlovet. Många reser bort. Vi satsar på höstlovet istället. Badhuset och biblioteket är öppet som vanligt under sportlovet.

Fredric Olofsson, ungdomskonsulent i Gällivare, berättar att kommunen drog i gång gratis sportlovsaktiviteter på bred front 2003.

– Det ligger en politisk vilja bakom. Genom att erbjuda många olika aktiviteter får vi våra barn och ungdomar att röra på sig, det vill säga sporta. Innan vi bestämmer de olika aktiviteterna går vi ut i skolorna och inhämtar synpunkter och förslag på aktiviteter från elever. Utbudet är därmed föränderligt och följer ungdomarnas intressen.

Sam Engman, kommunikatör på fritidsförvaltningen i Luleå, kommenterar Luleå kommuns breda gratisutbud av sportlovsaktiviteter så här:

– Vi erbjuder barn och ungdomar att utforska olika typer av aktiviteter. Alla ska ha rätt till en aktiv livsstil. Det erbjuds allt från vattensporter till ridning och allt är gratis. I samband med morgonpassen erbjuds gratis frukost för att alla ska orka med aktiviteterna. Gratis bussar till och från aktiviteter erbjuder vi också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om