Minskad elevpeng, stängda dagar på fritids och löneavdrag för pedagogiska luncher. Det är några av åtgärderna som barn- och utbildningsförvaltningen föreslår när 36,5 miljoner kronor ska sparas nästa år.
– Jag tycker det är fruktansvärt hemskt att ställa de här sparkraven på en redan utsatt skola och förskola som har så stora barngrupper och problem med pedagoger, säger Anette Asplund.
Asplund tror att det vore ödesdiger att dra in de pedagogiska luncherna.
– Det är helt galet.
Hon får medhåll av Carola Lidén (C) som ser ett stålbad framför sig.
– Vi ser att det här kommer drabba eleverna. Man kan säga att eleverna och barnen får betala för Luleås tillväxt och det är inte acceptabelt, säger Lidén.
Läs mer: Här är skolans sparpaket
Både Asplund och Lidén anser att Socialdemokraterna satsar för mycket på att stötta olika näringslivsprojekt och exemplifierar med två av de beslut som fattades vid KSAU:s senaste sammanträde. Då beviljades totalt 960 000 kronor i projektstöd.
– Vi har ett åtagande i kommunen där vi ska se till att vi har en välfärd, det är vår prio ett. Då kan man inte göra på det här sättet, säger Carola Lidén.
Socialdemokraterna är alltså för tillväxtinriktade?
– Det beror på vad man satsar på. Man kan bygga bostäder och se till att folk har möjlighet att flytta hit. Men man behöver inte åka till Austin och fixa ett kontor där, säger Anette Asplund.
Jonas Brännberg (RS) tycker också att mer fokus borde läggas på att klara de kommunala kärnuppdragen.
– Så har det varit under ganska lång tid. Socialdemokraterna är inte intresserade av vård, skola och omsorg utan av att klippa band och åka på bjudningar med direktörer och fastighetsägare, säger Brännberg.
Han ser att sparförslaget skulle slå hårt mot skolans verksamhet.
– Hela förslaget känns väldigt bisarrt. Man skär ned på barnen, det är skolpengen man drar ned på och det slår direkt på större grupper eller andra neddragningar direkt i verksamheten.
Jan Nyberg (MP) är av en liknande åsikt.
– De här så kallade effektivitetsbesparingarna slår mot både lärare och elever. Vi vill över huvud taget inte se nedskärningar i skolan, tvärtom vill vi ha mer satsningar på de unga, säger Nyberg.
Han ifrågasätter om det alls är nödvändigt att effektivisera.
– Vi har en väldigt bra ekonomi i Luleå kommun, så vi behöver inte göra besparingar. Vi har kommunala bolag som går jättebra och nationella jämförelser visar att Luleå ligger mycket bra till ekonomiskt.