Mässan gav ekologen hopp

Stina Åström, 26, Luleå, tog sin ekologexamen i fjol.I går gick hon på mässan Rekrytera Flera! med förhoppningen att hitta ett bra jobb.Efter att ha pratat med Pajalas kommunchef Lena Jatko sade hon:- Jobbet som miljöhandläggare i Pajala låter mycket intressant.

Det var kö till Pajala kommuns monter där kommunchef Lena Jatko tog emot. Stina Åström, fick information om många lediga jobb.

Det var kö till Pajala kommuns monter där kommunchef Lena Jatko tog emot. Stina Åström, fick information om många lediga jobb.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2011-09-22 22:11

Lena Jatko berättade om den hisnande utveckling som gruvetableringen i Kaunisvaara innebär för Pajala kommun. Hennes datorskärm var fylld med olika yrkeskategorier som söks till gruvan och hon kompletterade med att berätta om nya arbetstillfällen i bland annat den kommunala förvaltningen.

- Northland Resources behöver miljöansvariga liksom Metso som tecknat kontrakt med gruvföretaget. Pajala kommun söker miljöhandläggare, sade Jatko till ekolog Stina Åström.

Ett brett grepp
Det kommunala jobbet fångade Åströms intresse. Hon vill kunna ta ett brett miljögrepp.

- Samhällsbyggnad intresserar mig, att ställa om till ekologiskt samhälle. Vi måste sluta slösa med resurser. Politikerna bråkar om skatter när de borde fokusera på att rädda jordklotet, att hitta lösningar tillsammans. Jag vill arbeta som konsult, som handläggare eller som politiker i miljöpartiet, sade Stina Åström.

Att rusta upp järnvägsnätet och styra om godstrafiken från vägar till järnvägar ser hon som en viktig miljöåtgärd.

- Vi har ett av Europas sämsta järnvägsnät, sade hon.

Artilleriregementet A 9 i Boden fanns också på rekryteringsmässan.

- Vi behöver rekrytera tidvis tjänstgörande soldater och folk som vill gå den grundläggande militära utbildningen. Tidvis tjänstgörande innebär att man gör krigsförbandsövningar vid sidan av sitt civila jobb. Målet är att få ihop ett insatsförberett förband, sade rekryteringsofficer Stina Johansson.

Det var sammanlagt ett 50-tal arbetsgivare med på rekryteringsmässan i Pontushallen. De drog drygt
2 000 arbetssökande.

Arrangör var Luleå Expo i samarbete med Luleå kommun, Trygghetsrådet, Kommunförbundet Norrbotten och Nordiskt Flygteknikcentrum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om