Mässa ska locka fler till skolvärlden

I dag ordnas en rekryteringsmässa som ska locka fler till läraryrket och skolan. "Vi står inför stora utmaningar när det gäller lärarrekryteringen", säger Maarit Enbuske, skolchef.

Samuel Lockman, 19 år, student, Lerbäcken.

Samuel Lockman, 19 år, student, Lerbäcken.

Foto: Jessica Tervaniemi

Luleå2017-12-21 13:02

Rekryteringsmässan är en del i projektet Skolpaketet, som syftar till att marknadsföra läraryrket och Luleå kommun som arbetsgivare. Drygt 100 personer hade samlats på Kulturens hus i Luleå vid öppningen av mässan, som pågår hela dagen fram till klockan 16.

En av dem var studenten Samuel Lockman.

– Jag söker jobb som vikarie på högstadiet och gymnasiet. Jag är intresserad av det mesta, men är bäst på matte och naturorienterade ämnen, säger han.

Vad tycker du om rekryteringsmässan?

– Det är perfekt att få komma hit och prata med folk, istället för att bara skicka in en ansökan.

Vad är det som lockar med läraryrket?

– Jag tycker själv att skola är roligt, och vill locka andra till att också tycka det är kul i skolan. Det vore bra att börja som lärarvikarie för att kunna kombinera det med kurser framöver, säger han.

Kommunen har skjutit till totalt 10,5 miljoner kronor per år under tre års tid för satsningen på jobb inom skolan.

– Vi står inför stora utmaningar när det gäller lärarrekryteringen. Marknadsföringen är en viktig del i det, vi måste även hitta modeller för att behålla lärare inom skolan. Vi har också börjat med e-learning, en digital utbildning för vikarier, säger Maarit Enbuske, skolchef på Luleå kommun.

Med mässan vill man locka folk till skolyrket, både gymnasieelever som inte har gjort sina val ännu, men även universitetet och allmänheten.

– Vi måste lyfta statusen på läraryrket. Det finns många karriärvägar inom skolan, med forskningsprojekt och förstelärarskap, säger Britt-Inger Jonsson projektledare och HR-konsult på Barn- och utbildningsförvaltningen.

De tror att det finns en felaktig bild av att lärare har dåligt betalt.

– Vi ligger inte så dåligt till i lönestatistiken längre, det där är en gammal bild som tyvärr finns kvar fortfarande, säger Maarit Enbuske och nämner som exempel en förstelärare som kan ha upp till 48 000 kronor i månaden.

Det är inte bara lärare som behövs, utan även måltidspersonal, psykologer, kuratorer, barnskötare och fritidspedagoger.

– Vi tittar även på hur vi kan rekrytera från arbetslivet, de som har jobbat med annat tidigare, säger Britt-Inger Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om