Knappa sju mil från Luleå i trakterna mellan Bjurå och Bjuråträsk sprang Martin Lundström, 19, på en björn. Han var bara tio meter ifrån det stora rovdjuret när han fick syn på det.
– Jag tror att björnen blev överrumplad. Den hade inte sett eller hört mig komma, , säger han.
Han stannade upp.
– Den vände och sprang in i skogen. Jag hörde ju hur den lät. Den liksom huffade och grymtade. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det låter så högt, säger han.
En halv minut senare kom björnen i fyrsprång mot honom.
Pulsen steg då rekordsnabbt:
– Jag har ju tränat en hel del eftersom jag håller på med längdskidåkning men det här var något nytt. Det blev ett ordentligt adrenalinpåslag och hjärtat slog hårt. Det var maxpuls. Cirka 200 slag i minuten, säger han.
Han försökte att ropa och väsnas. Men björnen fortsatte fram till att den var drygt tio meter ifrån honom. Där tvärstannade den.
– Jag hade tagit upp en sten. Jag visste ju inte vad jag skulle göra, säger han.
Björnen ställde sig då upp på bakbenen:
– Den stod där. Och lät en hel del, säger han.
Martin Lundström valde att backa undan sakta, sakta. Och så fortsatte han samtidigt som han höll koll på det stora rovdjuret. Till sist trodde han sig att vända och för att sedan färdas hemåt i lite högre fart.
Hur stor var björnen?
– Inte jättestor. Men det var ändå en vuxen björn.
Hur många gånger vände du dig om på väg hem?
– Många (skratt). Mer än tio gånger. Men björnen visade sig inte någon fler gång.
19-årige Martin hamnade öga mot öga med björnen
19-årige Martin Lundström från Bjurå är van att vistas i skog och mark. Nu vet han också hur det känns att hamna öga mot öga med en björn.
19-årige Martin Lundström i Bjurå är mycket vältränad. När han ställdes öga mot öga med björnen blev det maxpuls inom loppet av några sekunder med cirka 200 hjärtslag i minuten.
Foto: Joakim Nordlund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!