Marsch för tillgänglighet
På drygt 25 olika platser runt om i Sverige marscherade olika handikapporganisationen i syfte att få en lagändring.En lag som klassar otillgänglighet som diskriminering av människor med funktionsnedsättningar.- Varje dag drabbas vi, säger Malin Lundström från Boden.
Foto: Kurt Engström
Otillgänglighet blev inte diskrimineringsgrund i den nya diskrimineringslag som började gälla efter årsskiftet och det är anledningen till att olika handikapp-föreningen runt om i landet demonstrerade i lördags, bland annat i Luleå.
Den här lagen finns redan i många länder som USA, Australien, Storbritannien, Frankrike och Norge.
Landstingsrådet Britt Westerlund talade vid demonstrationen om att göra samhället med tillgängligt.
- Och då gäller det att alla måste hjälpa till, inte bara kommuner och landsting, sade hon.
Organisationen Marschen för tillgänglighet hävdar att 60-90 procent av affärer, restauranger, biografer, möteslokaler och andra inrättningar i svenska stadskärnor är helt eller delvis omöjliga att ta sig in i för någon som sitter i rullstol.
Vidare hävdar organisationen att hela valet till Europaparlamentet var omöjligt att ta del av för den som är blind eller döv. Men också att endast 52 procent av landets kollektivtrafikbussar har automatiska hållplatsutrop så att personer med synskador kan nyttja dem. Bara 7 procent har liftar och 43 procent ramper så att personer med rörelsehinder kan nyttja dem. Så här ser det stängda Sverige ut 2009, menar man.
Åsa Lindqvist och Malin Lundström från Boden sitter båda i rullstol.
- Det här samhället är väl till för alla, eller?, säger Malin Lundström och fortsätter:
- Jag blir så frustrerad ibland. Det finns saker varje dag som gör en påmind om hur orättvist det är.
Åsa Lindqvist tycker att butiker och restauranger är sämst på att tillgodose funktionshindrade.
- Jag fattar inte att till exempel restauranger struntar i att se till vårt bästa. När jag är ute och äter med mina kompisar brukar dom välja ställen dit jag kan gå. Jag menar, det är ju inte bara mig de förlorar som kund, säger Åsa Lundqvist.
Marschen gick från gymnasiebyn till Gula Paviljongen. Vid slutet genomfördes en del praktiska övningar för Luleå Baskets stjärnor Lydia Andersson och Anna Larsson för en stund fick prova på hur det är att vara funktionshindrad.
Dessförinnan talade Lars Andersson som är dyslektiker och har ADHD. Han berättade att han varit arbetslös i hela sitt liv, ända tills hamburgerjätten Max vågade satsa på honom.
Max insåg att även vi kan vara en tillgång, sade Lars Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!