Skyltar med 50 procent praktik – men det levs inte upp

När eleverna på transportprogrammet på Praktiska gymnasiet i Luleå startar sin femte termin får de besked om att de inte längre har rätt till lärlingsersättning. Men att Praktiska gymnasiet bara tar bort sitt lärlingsprogram på transportprogrammet ställer sig Skolinspektionen tveksam till.

I intervjuer med oss har elever uppgett att de sökt sig till Praktiska gymnasiet på grund av att skolan erbjuder mycket praktik istället för skolundervisning.

I intervjuer med oss har elever uppgett att de sökt sig till Praktiska gymnasiet på grund av att skolan erbjuder mycket praktik istället för skolundervisning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Luleå2022-11-06 05:00

Vi har varit i kontakt med ett flertal elever som nu går i årskurs tre som har uppgett att de enbart haft 8-9 veckor praktik under sina första två år på skolan. 

Det trots att eleverna fått uppfattningen om att de skulle vara ute mycket på praktik och sökt sig till programmet enbart för att de skulle erbjudas mer praktik än på andra gymnasieskolor. 

Men i praktiken har eleven som enbart varit ute 8–9 veckor haft ungefär lika mycket praktik, eller till och med mindre praktik, än elever på andra transportprogram i Norrbotten. 

Det trots att Praktiska gymnasiet i sin marknadsföring uppger att eleven som söker sig till gymnasiet ska få 50 procent praktik och 50 procent lärarledd undervisning. 

Enligt skolchef Joakim Ekenberg har förändringen att göra med att det inte går att ha 50 procent praktik på transportprogrammet. 

– Vi har inte lärlingsinriktning på transportprogrammet för det går inte hålla kvalitén. Det blir jättesvårt att ha 50 procent ute på transportutbildningen för det är en så tung utbildning, teoretiskt och körmässigt. Så vi har gått i från det på alla våra transportprogram.

Enligt Skolinspektionen måste Praktiska gymnasiet erbjuda elever som sökt sig till ett lärlingsprogram, att gå klart sin utbildning som ett lärlingsprogram. Något alla elever i årskurs tre tidigare haft. Om man vill genomföra förändringen måste den ske parallellt som det finns elever som avslutar sin utbildning som lärling.

Skolchefen menar att alla elever i samråd med skolan har fått välja om de ska läsa klart programmet som ett lärlingsprogram, eller om de ska fortsätta på ett vanligt yrkesförberedande program. Han uppger även att eleven ska ha fått ett val att fortsätta att gå klart sin utbildning med lärlingsinriktning.

– När den här typen av förändringar introduceras kommuniceras förändringen med eleven, lärarna och rektorn och en förändrad studieplan kan bara tas fram om en elev godkänt den nya studieplanen, säger Joakim Ekenberg. 

Enligt honom finns det nu inga elever, förutom en i årskurs fyra, som fortfarande har lärlingstudieplan.

Skolinspektionen kommer under nästa år granska Praktiska gymnasiet men än så länge har myndigheten inte fattat något beslut om det kommer att ske en granskning  av Praktiska gymnasiet i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!