"Märkligt att dottern inte skulle ha erbjudits någon plats"

Socialnämndens ordförande Margareta Bladfors-Eriksson blir mycket förvånad över uppgiften att makarna Holmquist i åratal väntat på plats i gruppboende åt sin dotter.- Jag ska se till att de genast blir kontaktade av någon från socialförvaltningen, säger hon.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska Ulla Olsson, här i mitten av bilden med orange scarf, drar ett för tungt lass. Det menar                  Socialstyrelsen som nu vill att Luleå kommun ser över hennes ansvarsområden. I förgrunden socialnämndens ordförande Margareta Bladfors-Eriksson (S).FOTO: Pär Bäckström

Medicinskt ansvarig sjuksköterska Ulla Olsson, här i mitten av bilden med orange scarf, drar ett för tungt lass. Det menar Socialstyrelsen som nu vill att Luleå kommun ser över hennes ansvarsområden. I förgrunden socialnämndens ordförande Margareta Bladfors-Eriksson (S).FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2013-04-19 20:46

Bladfors-Eriksson kan inte uttala sig i enskilda ärenden men hon säger att det nyligen öppnats två nya gruppboenden i Luleå och att det borde ha funnits platser.

Kan inte välja
- Föräldrarna är ju till åren komna och det verkar märkligt att dottern inte skulle ha erbjudits någon plats. När man tackar nej till en plats som de tydligen har gjort så måste man återkomma till oss när man blir intresserad av en plats igen. Jag vet inte hur det är med den saken i det här fallet, säger hon.

Hon förklarar att hon omedelbart ska be någon från socialförvaltningen kontakta Fride och Anneli Holmquist.

- Om deras dotter är berättigad till en plats i ett gruppboende så har vi tre månader på oss att verkställa det. Då handlar det förstås om i vilket eller vilka gruppboenden det finns platser. Man kan inte välja gruppboende fritt, säger Margareta Bladfors-Eriksson.

När NSD kontaktar Fride Holmquist dagen efter att intervjun gjordes och vi talade med Bladfors-Eriksson har en person mycket riktigt ringt upp honom.

Politiskt beslut
- Vårt ärende ska tas upp på ett sammanträde i maj och ett papper ska undertecknas. Det var vad jag fick veta, säger Fride Holmquist.

När NSD får kontakt med Gerd Bergman, verksamhetschef vid individ- och familjeomsorgen, säger hon så här:

- Enligt vad jag nu vet i ärendet så är den person som det handlar om berättigad till en plats i ett gruppboende. Men det krävs ett politiskt beslut och det tas på det enskilda utskottsmötet i maj. Det viktiga är nu att föräldrarna inte tackar nej till en plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om