Maritha Meethz: "Företagen blev tagna på sängkanten"

Företagen blev tagna på sängkanten och dialogen med dem var inte förd på ett bra sätt. Så motiverar miljö- och byggnadsnämndens ordförande varför företagen slapp betala.

"Den här dialogen var inte förd på ett sätt som hade varit bra, det är därför man avskrivit ärendena" säger Maritha Meethz (S) ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.

"Den här dialogen var inte förd på ett sätt som hade varit bra, det är därför man avskrivit ärendena" säger Maritha Meethz (S) ordförande för miljö- och byggnadsnämnden.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2020-04-27 05:00

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Maritha Meethz (S) känner till att miljö- och byggchefen Patrik Wallgren avskrivit byggsanktionsavgifter för tre företag. Det rör sig om avgifter på sammanlagt drygt 1,4 miljoner kronor. 

Bakgrunden är att förvaltningen tog fram en ny rutin för bygglov för arbetsbodar.

– Byggföretagen förstod inte riktigt varför och hade svårt att ta till sig det. Med facit i hand borde man ha fört en bättre dialog och förklarat det mer innan man skickade ut det. Det har inte funnits tidigare, det blev litet olyckligt, säger Maritha Meethz.

Handläggarna har skrivit yttranden att det ska tas ut byggsanktionsavgifter?

– Öh, jag kan inte svara, det har inte varit upp till nämnden. Det blev ganska tydligt att byggföretagen blev tagna på sängkanten. Den här dialogen var inte förd på ett sätt som hade varit bra, det är därför man avskrivit ärendena.

Har Patrik Wallgren haft rätt att fatta de här avskrivningsbesluten?

– Det har skett utifrån den tolkningen att han hade delegation på det, nu håller vi på att titta på det. Är det så att han inte har delegation på det, då får vi se över delegationsordningen och göra något åt det. 

Det står tydligt i plan- och bygglagen att avgörande om byggsanktionsavgifter inte får delegeras?

– Är det så att Patrik inte får ta såna beslut, det får vi åtgärda. Är det gjort fel, då får vi rätta till det. 

Vem granskar det?

– Vi rådgör med våra jurister och kollar upp det. Vi kommer säkert att rådgöra mot SKR, Sveriges kommuner och regioner, också.

Enligt plan- och bygglagen ska byggsanktionsavgift tas ut, hur kommer det sig att det är okej att avskriva de här ärendena?

– Det är för att man hunnit gå in i den här processen. Man vill ta greppet och få fram riktlinjer som alla kan luta sig mot, så behöver det inte uppstå några funderingar om eller hur. Det är viktigt att man förstår det är ju lag, det är ingen som kan påverka det. Det är inte förhandlingsbart. 

Här har det gått ut information, företagen är tvungna att betala byggsanktionsavgift, de protesterar och så avskrivs det. Ger inte det ett intryck att det är förhandlingsbart?

– Jag vill inte gå in på det, hur eventuellt någon kan uppfatta det. Syftet är att vi vill få greppet så det blir klart och tydligt, att det finns insikt och förståelse att det är lag. När det är lovplikt då ska man söka bygglov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!