Maria Frisk blir ny Sverigechef

Den som tror att Maria Frisk ska bli arg när hon får höra att "Rädda Barnen är bara gamla tanter", misstar sig.

Hon har sitt arbete i Stockholm, men reser hem till Luleå inte varje helg, men ofta.

Hon har sitt arbete i Stockholm, men reser hem till Luleå inte varje helg, men ofta.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2019-11-26 21:15

– Där har vi en resa att göra. Majoriteten är äldre, men vi ser en förändring. Alla krafter inom organisationen är värdefulla och behövs!

Från årsskiftet blir Maria Frisk Rädda Barnens chef för Sverigeprogrammet vilket i princip innebär att hon ska ansvara för allting som händer Rädda Barnens programverksamhet i Sverige. Och barnen i Sverige.

– Det finns barn som har det svårt i världen som blir hjälpta av Rädda barnen, men det finns barn som är utsatta även i Sverige. 

– Rädda Barnen arbetar med barn i socioekonomisk utsatthet, barn i migration och barn som utsatts för våld. 

Hon nämner flera olika verksamheter med medlemmar i lokalföreningarna kan vara med i.

– Påverkan på beslutsfattare är en viktig del, men även exempelvis direktstödjande verksamhet eller studiestöd och läxläsning eller morföräldrar och farföräldrar i skolan

Maria Frisk är Luleåbo. Så pass mycket Luleåbo att hon, trots att hon har sitt jobb i Stockholm, nästan varje helg åker hem. Och ja, hon känner flygskam, men utan flyget skulle hon inte kunna jobba som hon gör och ha sin familj i Luleå.

Sin erfarenhet av Rädda Barnen har hon hämtat på många nivåer. 

– Jag började som verksamhetsutvecklare 2003, 2010 blev jag regionchef för norra regionen, de fyra nordliga länen, och i februari 2018 började jag i Stockholm som ställföreträdande Sverigechef.

Hon kom inte in i arbetet genom den ideella verksamheten, den som är så viktig att Maria Frisk kallar den för det ena benet i organisationen. Det andra benet är tjänstemannadelen, de som bland annat skriver svar på remisser från regeringen, ordnar kurser och konferenser, psykologhjälp för barn som behöver. Men båda delarna har ett enda klart fokus:

– Barn i utsatta situationer, säger Maria Frisk och spänner ögonen i lyssnaren.

Rädda barnen har cirka 67000 medlemmar i Sverige i 168 lokalföreningar. Tio finns i Norrbotten.

– Kanske tio procent av medlemmarna är aktiva i arbetet i lokalföreningarna. Man kan också endast vara betalande medlem.

När Maria Frisk nu blir Sverigechef, hon tillträder tjänsten den 1 januari, vill hon gärna arbeta med att Rädda Barnen ska synas mer. Organisationen har vuxit mycket under senare år. När hon kom hade man ett 30-tal anställda, nu är de 170 på Sverigeprogrammet.  

– Nu har vi lagt grunden och är i en rolig fas i arbetet när vi ska utvecklas. Det kommer att bli spännande!

"Det är klart att jag funderade när jag fick frågan om att bli Sverigechef. Men jag landade ganska snart i beslutet att ja, det vill jag."
"Det är klart att jag funderade när jag fick frågan om att bli Sverigechef. Men jag landade ganska snart i beslutet att ja, det vill jag."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!