Från tv-fotograf till tandhygienist och byggingenjör

Hon är tv-fotografen som blev tandhygienist och nu skolar om sig till byggnadsingenjör. Maria Lindvall, 39, säger att det aldrig är för sent för att byta bransch.

Från filmande, via tandskrapning till husbyggande. Maria har valt flera olika karriärvägar i livet.

Från filmande, via tandskrapning till husbyggande. Maria har valt flera olika karriärvägar i livet.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2022-02-13 11:00

Ritteknik, betongkonstruktion, bygglära - med en trave böcker framför sig sitter Maria Lindvall och jobbar i datorns ritprogram. Studierna kräver många timmars plugg per dag.

–Det är ganska svårt och något helt annat än det jag gjort förut, men otroligt tillfredsställande när polletten trillar ner, säger Maria.

Hon började sitt yrkesliv med att gå en tv-utbildning på Kalix folkhögskola. Under praktiktiden fick hon hoppa in och jobba på SVT och där blev hon kvar. Men inte på en fast tjänst.

–Under fem år fick jag gå på vikariat och timanställningar. När jag blev gravid med vårt första barn Lisen satte jag upp ett ultimatum för mig själv. Om jag inte hade fått en fast anställning till kommande årsskifte skulle jag skola om mig.

Det blev ingen tillsvidareanställning och Maria började läsa in matte B på vuxenutbildningen. Det behövde hon för att vara behörig att söka till tandhygienistutbildningen på universitetet.

–Jag hade satt upp flera kriterier för mitt nya yrkesval. Det skulle vara lätt att få jobb, innebära dagtidstjänstgöring måndag till fredag. Jag ville träffa folk och det kunde gärna vara lite tekniskt. Därför valde jag tandhygienistutbildningen.

Maria pluggade delvis på distans på universitetet i Karlstad och efter tre år var hon färdig. 

–Jag fick jobb direkt och har hunnit pröva att jobba på både folktandvård och privat tandvård under mina åtta år i yrket. Men jag har problem med ryggen och periodvis är besvären ganska stora, på grund av den arbetsställning jag har på jobbet, säger Maria och berättar att hon började snegla på byggingenjörsutbildningar redan när hon valde tandhygienistutbildningen.

När hon förra året hittade den tvååriga utbildningen Byggnadsingenjör - Digitalt byggande på NBI- Handelsakademin bestämde hon sig. Hon skulle skola om sig igen! I höstas började Maria plugga.

–För att fixa det ekonomiskt har vi sagt upp onödiga abonnemang, förhandlat om våra huslån och dragit ner på onödig hämtmat, säger Maria som gärna vill peppa andra att det går att fixa pluggekonomin även när man redan har villa och tre barn.

–Jag tar studielån och jobbar lite extra på mitt gamla jobb. Det är såklart viktigt att ens partner stöttar en, som min man Johannes gör. Fördelarna med att plugga när man är lite äldre är att man kan planera sin tid och prioritera studierna. Är du sugen på att plugga? Pröva!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!