Mardrömmen bet sig kvar

Hasse Johansson och Nicke Nordmark har blivit lite av ett begrepp i den svenska journalistiken. De har grävt fram berättelser tillsammans i såväl Uppdrag granskning som Kalla fakta. Detta i 14 år, och de fortsätter så. Framöver kan det dock komma att handla om allt mer fiktion. ”Att det kommer ske är vi helt säkra på, men det är ännu inte bestämt vad, när och i vilken berättandeform, avslöjar Hasse och Nicke när NSD träffar dem tätt under taknocken i deras pigkammare mitt i Luleå.

En ny sorts berättande håller på att ta form inom Nordmark och Johansson. ”Det lockar att jobba med inslag av fiktion”, avslöjar de två journalisterna.

En ny sorts berättande håller på att ta form inom Nordmark och Johansson. ”Det lockar att jobba med inslag av fiktion”, avslöjar de två journalisterna.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-05-05 08:00

Den första kontakten med varandra skedde via ett stön. Hasse Johansson jobbade med en dokumentär om brottning och Nicke satt i ett kontor intill redigeringsrummet där filmen klipptes.

– Det enda jag hörde var en sekvens som de klippte om tusen gånger och den innehöll en massa stön från Tomas Johansson tror jag det var, säger Nicke Nordmark och skrattar tillsammans med vännen och kollegan Hasse Johansson.

De är radarparet som gjort drygt trettio grävande reportage tillsammans sedan det där första stönmötet 2004.

– Jag hamnade på Uppdrag gransknings redaktion just efter den där brottarfilmen blivit klar och då hade Nicke redan varit på redaktionen i tre år, berättar Hasse Johansson.

När Uppdrag granskning drog igång i etern 2001 var Nordmark som sagt på plats, då som researcher. När Hasse kom in som reporter fann de rätt snabbt varandra och började spåna på idéer. Den första var lite lik filmen Erin Brockovichs innehåll, där Julia Roberts avslöjar en miljöskandal.

– Men, nej, den idén blev det inget av. Den skrotade vi efter tre veckor, säger Hasse och lutar sig bakåt på pallen i den lilla pigkammaren de hyr, högst upp i Bergströmska gården, mitt i Luleå.

Det är här de huserar med det företag de startade tillsammans för tre år sedan, Knowman media. De kände att de, efter 11 år ihop på Uppdrag granskning, hade råg i ryggen och nog med erfarenhet i bagaget för att starta eget.

– Det lyckades sammanfalla med att Nyhetsbolaget hörde av sig och ville knyta oss till Kalla fakta. Så, det är där vi jobbar i dag.

Skillnaden Uppdrag granskning och Kalla fakta emellan är dels antal program per år, Uppdrag gransknings sänder mer än dubbelt så många som Kalla fakta. Dessutom har ena parhästen gått och blivit programledare.

– Det är väl egentligen inget jag eftersträvat, men när frågan dök upp kände jag att jag hakade på. Arbetet som programledare innebär främst att bolla tankar med de andra reportrarna kring deras reportage och hur vi ska sätta formen för det hela. Det tar ungefär 40 procent av min arbetstid.

Den delen gör Nicke från Stockholm så han pendlar mellan hemstaden Luleå och huvudstaden. Hasse är född och uppvuxen i Kiruna men hamnade, efter ett par år på bland annat Nordnytt i hemstaden under 1990-talet, på vildmarksredaktionen i Luleå.

– Våra arbetsdagar går på ungefär som de alltid gjort. Vi spånar på reportage och har flera igång samtidigt. Jag och Nicke har ett landsbygdsfokus, vi berättar mer än gärna historier utanför storstäderna. , berättar Hasse.

Den röda tråden i deras arbetsliv har alltid varit att berätta historier. De är inga nyhetsreportrar som drivs av snabba publiceringar utan vurmar båda två för de djuplodade reportagen, de som handlar om psykologiska frågor som benar ut hur en människa fungerar och handlar i olika situationer.

– Frågan är ju ofta varför. Hur kan en människa göra på det här viset? Och allt mer, fokuserar vi på kvinnors situation. Hur maktförhållandena ser ut i samhället och den orättvisa som råder, säger Nicke.

Det har synts inte minst i reportaget om våldtäktsoffren i Bjästa, reportaget med namnet ”Män som näthatar kvinnor”, båda sända under deras tid på Uppdrag granskning och nu senast i januari då de i Kalla fakta berättade om Sannah, ännu en kvinna i raden som utsatts för mäns våld.

– Vi pratar regelbundet med Sannah än i dag. Det blir liksom så att reportage hänger kvar. När man kommer så nära människor som vi gör, och får det förtroendet, lever de vidare inom en väldigt påtagligt, berättar Hasse och vi kommer in på det reportage som skakat om de båda allra mest.

Det döptes till Mardrömmen och handlade om ett föräldrapar i Sandviken som misstänktes för sexuellt utnyttjande av sina egna barn.

– Det berörde oss så otroligt starkt. Har man som vi, barn själva, kan man lätt sätta sig in i vilken mardröm det måste vara att beskyllas för något sådant.

De var på plats när paret via högtalartelefon fick veta domen.

– De friades och jag kan säga att stämningen i det rummet då var fullständigt kompakt. Jag hade en kamera i hand för vi skulle filma det hela ur olika vinklar men se det jag fångat in gick aldrig att använda. Filmen var helt skakig, säger Nicke.

Att så påtagligt komma innanför huden på människor är ett privilegium och ett enormt förtroende berättar de. Att få gå till botten med fängslande historier.

– I dag är det ju så att människor sällan ser program direkt när de sänds utan de väljer själva ut vad de konsumerar och ser det via webben. Så det gäller att man har något som fångar dem, menar Hasse.

De sitter båda två frekvent framför serier och filmer på Netflix och HBO och inspireras starkt. Så pass att de just nu formar idéer kring framtida produktioner, och då med fiktionen med i bilden.

– Just nu kör vi dokumentärt rakt av men tänk att få gå in i psykologiska dilemman utifrån fiktiva scenarion, säger Nicke och får något drömskt i den annars så skarpa blicken.

Hasse håller med.

– Det enda vi vet är att vi drivs av berättandet, och att göra det i nya former vore häftigt.

Okej, det där vill man ju gärna veta mer om. Något ni kan avslöja här och nu?

– Näpp, svarar Nicke medan Hasse ler.

Men handlar det om något vi kan få se nästa år eller om typ fem år?

– Ja men säg att det är inom en femårsram, helt klart, slår Nicke fast och pillar lite finurligt på snusdosan.

Att de bröt sig ut ur anställningsformen och istället drog igång en egen firma var mycket för att de har varandra och samma sorts vilja framöver i arbetslivet.

– Det har dessutom frigjort tid till annat. Det ska man inte sticka under stol med, att det finns fördelar med att vara sin egen, säger Nicke.

Samtidigt menar han att det finns en fara när journalistiken allt mer görs av frilansar och inte styrs utifrån samarbete och sovring på en redaktion.

– Det är hur viktigt som helst att ha flera människor med i processen så man inte blir blind på sitt eget perspektiv. God journalistik är ofta kommen ur en kollektiv process.

Hasse och Nicke arbetade från start med att vara ett team, trots att arbetsordningen då på Uppdrag granskning var att man delade upp reportrar så att de var och en drev sitt projekt.

– Det där gav vi fanken i. Vi körde på oss två och menade att materialet blev betydligt bättre av att ha fler hjärnor som jobbade sig igenom det. Det där kom sedan att bli mer regel än undantag på Uppdrag granskning för att man såg att det var viktigt kunna ha draghjälp av någon, berättar Hasse.

I dag har deras bolag bara fokus på Kalla fakta där de kontrakteras för två år i taget och just nu är mitt i ett kontrakt. De gör två program av de 12 som Kalla fakta sänder totalt per år. Men som sagt, de filar på idéer som handlar om annan sorts berättande nu. Så håll utkik, man vet aldrig i vilken form de dyker upp framöver, det skapande radarparet från Luleå.

reportage i urval Fakta Nicke Fakta Hasse

2008 - Dyrkat lås

Om hur enkelt Sveriges mest sålda lås gick att dyrka upp. Företaget ASSA försökte mörka bristerna men tvingades efter reportaget byta ut osäkra lås över hela landet.

2009- Blåbärskungarnas rike

Om urusla villkor för utländska bärplockare i dom norrländska skogarna. Reportaget bidrog , bland annat, till att ersättningen för bärplockarna förändrades.

2010 - Den andra våldtäkten

Om två våldtäkter i orten Bjästa där förövaren fick stöd och offren smutskastades. Publicering fick stort genomslag både i Sverige och internationellt.

2011 - Mardrömmen

Om att vara oskyldigt anklagade för sexuella övergrepp på sina egna barn. Reportaget blottlade allvarliga brister i myndigheternas agerande. Föräldrarparet i Sandviken friades och fick senare ersättning från staten för den mardröm dom tvingats går igenom.

2012 - När världen kom till byn

Om rädsla och rykten när ett asylboende kom till Landsbro i Småland. Ett nedslag i ett Sverige i förändring.

2013- Män som näthatar kvinnor

En lång rad kända och okända kvinnor medverkade. En efter en vandrade dom in i TV-studion, satte sig på en pall, tittade rakt in i kameran och berättade hur hatet mot kvinnor lät. Reportaget blev startskottet för en omfattande samhällsdebatt.

2014- Naken på nätet

Om jakten på en nätpedofil. Slutade med att en man greps och dömdes för brott mot över 50 flickor runtom i Sverige

2015 - Lappjävlar

Om hat mot samer och brister i en polisutredning om renstölder.

2017 – Sheriffen

Om hur polisen prioriterade bort tips om sexbrott mot barn och vägrade ta emot trovärdiga uppgifter från en svensk hacker. Efter reportaget tog polisen emot hackerns uppgifter och tack vare det pågår nu minst en omfattande utredning.2018 – Fallet Sannah

Sannah anmälde att hon blivit våldtagen. Men trots att hon kunde peka ut gärningsmannen och hade dokumenterade skador lades fallet ner. Istället dömdes hon själv för att ha hittat på allt. Reportaget avslöjade brister i utredningarna och Sannah har nu begärt resning.

Ålder: 44.

Familj: Två barn i Luleå, och sambo och bonusbarn i Stockholm.

Ser helst: Amerikanska dramaserier i mängder.

Hör helst: Melankolisk musik.

Läser helst: Relationsdramer.

Kopplar helst av: På mc och i fjällen.

Tre ord som beskriver mig själv bäst: Rastlös, energisk, social.

Tre ord som beskriver kollegan Hasse bäst: Hasse är oerhört lojal, har massor av humor, och är helt prestigelös, en doer.

Ålder: 47

Familj: Ja

Ser helst: Idrott i olika former, speciellt fotboll. Och bra serier.

Hör helst: Upptäcker nya artister. hela tiden. Men Springsteen finns alltid med.

Läser helst: Allt som griper tag, berör och tvingar mig att tänka.

Kopplar helst av: Gillar att laga mat och träna.

Tre ord som beskriver mig själv bäst: Jag vet inte.

Tre ord som beskriver kollegan Nicke bäst: Djup, driv, vänskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om