Mårdhunden invaderar

Nu håller mårdhunden på att invadera den norrbottniska skärgården - det kan leda till en katastrof för känsliga fågelskyddsområden.- Mårdhundarna är ruskiga simmare. De har setts simma över 1,5 kilometer i öppet hav när det blåste 13 meter i sekunden, säger Ove Geibrink, Jägarförbundet.

Foto: Magnus Pehrsson

LULEÅ2010-10-26 05:00

Redan 2006 påträffades en kull mårdhundar (se faktaruta) i den norrbottniska skärgården, på Haparanda-Sandskär, nationalparken i Haparandas skärgård.

Enligt Sveriges ledande mårdhundsexpert, P-A Åhlen, kan det unika fågellivet i känsliga områden slås ut om de glupska mårdhundarna får fäste där.
- För sällsynta fåglar som rördrom, skäggmes och svarttärna skulle det innebära en katastrof. Mårdhundens naturliga livsmiljö är våtmarker och den kan slå ut mer än hälften av fågelpopulationen i ett område, säger han.

Sedan hösten 2008 pågår ett projekt i samarbete mellan länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, Naturvårdsverket och Svenska jägarförbundet. Projektets mål är att förhindra att mårdhundar som invandrar från Finland får fäste i norra Sverige.
Mårdhundar med sändare
Ove Geibrink, Jägarförbundet Norrbotten, är aktiv i projektet och han bekräftar att mårdhunden nu har spridit sig till andra delar av den norrbottniska skärgården.
- Vi har för närvarande två mårdhundar försedda med sändarhalsband i Luleå skärgård, en på Storbrändön och en på Hindersön. Men vi har säkra observationer av mårdhundsspår på flera andra öar, säger han.

I mårdhundsprojektet fångas mårdhundar, steriliseras och förses med GPS-sändare så att de kan pejlas. Sedan släpps de och visar på så sätt vägen till andra mårdhundar.
Studier - än så länge
- Än så länge har vi inte börjat med någon storskaligt dödande av mårdhundar utan tittar på det bästa sättet att utnyttja det här systemet så att vi kan bekämpa spridningen av mårdhundarna så effektivt som möjligt, säger Ove Geibrink.
Vet man på vilka öar det finns mårdhund?
- Inte med säkerhet. Att det finns spår betyder inte att de finns där stationärt. Mårdhundarna är ruskiga simmare och kan röra sig över stora områden. När vi pejlar ser vi hur de rör sig. När de stannar tyder det på att de har hittat en partner och bildat revir.

FAKTA Mårdhund

En art i familjen hunddjur. Den blir 50-70 cm lång, med en 13-25 cm lång, yvig svans därtill, och kan väga uppemot tolv kilo. Den är gul- till gråbrun med svarta ben och svart, tvättbjörnslik ansiktsteckning.

Arten förekommer naturligt i östra Asien. Den kan sägas vara en slags korsning mellan grävling och räv. På engelska kallas mårdhunden raccoon dog - det vill säga tvättbjörnshund.

Jämte fjällräven är mårdhunden det hunddjur som har den bästa reproduktionsförmågan. En kull innehåller vanligen tio valpar men kullar med över 20 valpar förekommer.

Mårdhunden har införts till västra Sovjet, över 9 000 individer planterades in under åren 1936-1956, för pälsjakt och har därifrån spritt sig till Skandinavien.

Mårdhunden sprider rabies, trikiner och dvärgbandmask (echinococcus) som orsakar dödliga cystor i levern hos
människor. Mårdhundens naturliga livsmiljö är våtmarker
och den kan slå ut mer än hälften av fågelpopulationen i ett område.

Genom olika internationella konventioner har Sverige förbundit sig att motarbeta spridningen av djur som mårdhunden eftersom arten inte ska finnas här naturligt och utgör ett hot mot den biologiska mångfalden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om