Mansten förlorade i tingsrätten

Läkaren och politikern Anders Mansten förlorade målet om grovt förtal.Tingsrätten ogillade åtalet.Oavgjort menar Mansten.

Anders ManstenFOTO: Lotta Nilsson

Anders ManstenFOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

LULEÅ2011-12-08 20:30

Åtalet om grovt förtal var riktat mot den tidigare landstingsdirektören Caj Skoglund och hans fru Barbro Skoglund som via sitt företag utarbetat en rapport angående arbetsmiljön på Piteå älvdals sjukhus 2005.

Preskriberat ärende
I rapporten utpekades Mansten som ett arbetsmiljöproblem och som en person som drevs av ett "hat riktat mot ett antal personer inom landstinget". Anders Mansten beskrivs även som aggressiv.

Hela rapporten publicerades på landstingets hemsida, varpå Anders Mansten stämde makarna Skoglund på 100 000 kronor för grovt förtal.

Luleå tingsrätt väljer dock att ogilla hela åtalet.

Bland annat menar rätten att ärendet är preskriberat. Dessutom ska författarna av utredningen inte gjort sig skyldiga till förtal och de ska även uttryckt när de lämnade ifrån sig rapporten att den borde sekretessprövas.

Anders Mansten själv är trots ogillandet nöjd med domen.

"Rättegången en seger"
- Mina advokater tolkar det som oavgjort. Domen ger mig delvis rätt i att förtal har förekommit som har skadat mig. Men att Barbro Skoglund därmed inte kan ställas till ansvar till den grad att man fäller henne, säger han.

Han har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga domen till Hovrätten och hans juridiska ombud har bett om en veckas betänketid. Anders Mansten tycker att han fått ut mycket av tingsrättsförhandlingarna, även om domen inte gick hans väg.

- Hela rättegången var en seger för att upplägget var att bekräfta att påståendena i rapporten var sanna. En av mina målsättningar var att samla bevis för fortsättningen.

Hur ska du då gå vidare?
- Det här blev så bra det kunde bli. Och en sak är säker. Fortsättning följer, på en eller andra sättet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om