Intresseorganisationen Sveriges kommuner och landsting gav SCB i uppdrag att titta närmare på lokalpolitikerna i Norrbotten.
Undersökningen visar att de flesta samhällsgrupper är väl representerade bland länets förtroendevalda i både kommuner och landsting. Exempelvis är gruppen utrikes födda relativt väl representerad, konstaterar SCB.
Negativ trend
Men när det gäller könsfördelningen finns skillnader. I Arjeplog, Gällivare och Haparanda utgör kvinnorna en majoritet, flera andra kommuner har en överrepresentation av manliga lokalpolitiker.
Luleå är en av fyra kommuner som redovisar en negativ jämställdhetstrend. Trots kommunledningens tydliga vision om en mer jämställd stad, har alltså andelen kvinnliga politiker minskat de senaste åren.
År 2007 - när förra undersökningen gjordes - var siffran 46 procent men 2011 har den sjunkit till 44 procent.
Detta kan jämföras med exempelvis Arjeplog, där en positiv utveckling har lett till att 53 procent av de folkvalda kommunpolitikerna är kvinnor.
"Glädjande"
Generellt i undersökningen får den lokala demokratin och den kommunala verksamheten högt betyg samtidigt som de förtroendevalda får lägre betyg.
Luleåborna ger i sin bedömning av hur kommunen sköter sina olika verksamheter betyget 6,6 på en tiogradig skala.
- Det är glädjande att Luleåborna är nöjda men vi får inte slå oss till ro, säger kommunalrådet Karl Petersen i ett pressmeddelande.