Mäns våld diskuterades
Varför står män för majoriteten av allt våld i samhället? Den frågan diskuterades på konferensen "Killar, män och maskulinitet" på Stadshotellet under tisdagen.
Sociologen Peter Söderström tycker att det är märkligt att regeringen satsar så lite på att förebygga våld. Idag görs det mesta arbetet av frivilligorganisationer.
Foto: Maria Ekman
Attitydförändring
Peter Söderström har arbetat med mäns våld mot kvinnor sedan 1999, bland annat för länsstyrelsen i Västerbotten och Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet. Han menar att attityderna har förändrats mycket det senaste decenniet.
- När jag började utbilda folk för elva år sedan var många skeptiska och tyckte att pratet om genus var överdrivet. Nu känner folk igen sig och börjar undra vad man ska göra åt det. Jämställdhetsfrågan har fått en annan självklarhet. Nu handlar det om att komma till handling.
En viktig del i arbetet med att förebygga våld är bättre stöd från myndigheter, menar Peter Söderström.
Ansvaret på regeringen
- Det här arbetet borde bedrivas i alla landsting, som en självklarhet. I dag handlar det mest om frivilligarbete och egna initiativ. De här organisationerna får hela tiden kämpa för att söka pengar och bidrag.
I fjol stod män för nästan nio av tio misstänkta fall av misshandel, enligt Brottsförebyggande rådet. Konferensens tyngdpunkt ligger på att undersöka kopplingen mellan mansnormer och våld, framför allt bland ungdomar. Unga män är inte bara förövare utan också offer för våldet i samhället. Peter Söderström tycker att regeringen har ett stort ansvar att axla.
- Det är märkligt att vi har en regering som inte satsar på våldsprevention, eftersom det är en av de enskilt största kostnaderna för ett samhälle. Vi tycker att det behövs en myndighet som driver de här frågorna långsiktigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!