Männen styr länets näringsliv

Bara 12 procent av länets företag har en kvinna som vd.
Bara 24 procent av företagen har en kvinna i styrelsen.
– Det är för dåligt. Alldeles för dåligt. Det här är en avgörande fråga för länets utveckling, säger Andreas Lind, vd för Norrbottens Handelskammare.

Många män i mörka kostymer. Så ser det ut i svenskt näringsliv - och i norrbottniskt.

Många män i mörka kostymer. Så ser det ut i svenskt näringsliv - och i norrbottniskt.

Foto: Michael Brannäs/SCANPIX

Luleå2013-06-18 11:00

Det är Almi Företagspartner som i en stor undersökning har kartlagt jämställdheten i mindre och medelstora företag. Totalt har över 90 000 företag granskats, varav drygt 2 000 i Norrbotten.

Siffrorna visar att myten om Norrbotten som ett gubblän faktiskt stämmer när det gäller företagsledningar.

Här är Almis siffror i korthet:

  •  88 procent av företagen har en man som vd.
  • Inte ens var fjärde företagsstyrelse har en kvinna i styrelsen.
  • Högsta andel företag med kvinnor i styrelsen har företag som verkar inom vård och utbildning. Där är siffran 53 procent.
  • Lägst andel företag som har kvinnor i sin styrelse är företag som verkar inom industri och tillverkning. Där är siffran bara 16 procent.

Andreas Lind sitter bland annat med i Länsstyrelsens jämställdhetsgrupp och har länge engagerat sig i de här frågorna. När han får höra Almis siffror blir han inte förvånad, däremot besviken.

– Det här hämmar definitivt utvecklingen i Norrbotten.

Varför?

– Det är bara att titta på de forskarrapporter som har gjorts. Samtliga visar att ett jämställt näringsliv är mer lönsamt. Det är riktigt illa att siffrorna ser ut som de gör. För det finns ingen skillnad kompetensmässigt. Snarare tvärtom. Det är fler kvinnor med eftergymnasial utbildning än män. Det drar man inte nytta av.

Lind är till och med beredd att gå så långt att kalla det för en avgörande framtidsfråga.

– Vi måste hitta sätt att göra det mer jämställt. Det är en avgörande fråga för hur Norrbotten ska utvecklas framöver.

Varför ser siffrorna ut som de gör?

– Det är en blandning av saker. Av hävd. Arv. Kultur. Men alla har ett ansvar i de här frågorna. Vi måste lära barnen från unga år att det inte spelar någon roll vilket kön du har. Man har samma möjligheter att driva företag.

Hur ska förändringen ske?

– Jag brukar lyfta fram Norge som exempel. Där har man kvoterat in kvinnor i bolagsstyrelser och det har varit väldigt lyckat. De företagen har blivit mer lönsamma. Jag är inte främmande för det. Men när det gäller små och medelstora företag kan vi inte lagstadga. Det är bara att fortsätta att pumpa ut goda exempel på att det faktiskt gynnar företag som ser över sina styrelser. Samtidigt är det viktigt att de stora bolagen i Norrbotten föregår med gott exempel. Därför gläds jag åt att LKAB lyft upp den här frågan som särskilt viktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!