Manifestation mot Sunnas konst på Kulturens hus: "Illa till mods"

I kväll anordnas ett samtal med konstnären Anders Sunna som är aktuell med en utställning i Luleå. På plats är Svenska tornedalingars riksförbund för att manifestera mot hatet de upplever att Sunnas konst sänder ut.
– Det känns tungt, vi hade önskat vi inte var tvungna göra det här, säger Eva Kvist.

Anders Sunnas konst polisanmäldes i början av mars av STR-T, Svenska tornedalingarnas riksförbund.

Anders Sunnas konst polisanmäldes i början av mars av STR-T, Svenska tornedalingarnas riksförbund.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2025-04-24 14:42

Nyheten i korthet

  • Svenska tornedalingars riksförbund (STR-T) protesterar mot konstnären Anders Sunnas utställning i Luleå, som de anser uttrycker hat och kränker deras minoritetsgrupp.
  • STR-T har tidigare polisanmält Sunna och Luleå kommun för förtal och hets mot folkgrupp.
  • Protesten äger rum samtidigt som ett samtal med Sunna arrangeras av Moskito Konstnärssamtal, där konstnären ska diskutera sin konst och inspirationskällor.

Evenemanget i Kulturens hus arrangeras av Moskito Konstnärssamtal och är tänkt ge inblick i Anders Sunnas konstnärskap, inspirationskällor och processen bakom hans bildvärldar, som väckt starka känslor kopplat till utställningen Meän Meän Sápmelaš i Kulturens hus konsthall.

Terje Raattamaa, ordförande i Svenska tornedalingars riksförbund, STR-T, sitter i bilen på väg de 37 milen från hemmet i Idivuoma ner till manifestationen i Luleå när vi når honom.

– Det kommer bli bra att vi synliggör vad vi tänker och tycker om utställningen och hur den trycker ner vår minoritet och kränker oss. Men jag känner mig lite illa till mods, det kommer kännas att träffa honom.

Är det första gången du träffar Sunna?

– Ja.

undefined
Jokkmokksbaserade konstnären Anders Sunna framför ett av hans verk i Konsthallen.

Vad tänker du om konceptet i kväll, att låta konstnären förklara sin konst?

– Han har ju sin tid att berätta om den, 45 minuter. Sedan kommer 15 minuter till frågor. För kort förstås, så vi får se hur det blir.

Vad är er förhoppning med demonstrationen?

– Förhoppningen är att vi ska synliggöras på ett seriöst sätt. Man kan inte negligera en folkgrupp på det här viset. Riktigt hemskt är ju att man på söndag planerar en Barnsöndag i Konsthallen där barn ska få gå runt och leta symboler i Sunnas konst och utifrån det skapa egna symboler, om jag fattat det rätt.

Vad är faran med det?

– Att man normaliserar sån här konst som har anspelningar på nazism och inspirerar barn till att tänka aggressivt och hatisk. Konstnären säger ju själv att han fått ut sina aggressioner via konsten, det gör mig faktiskt lite rädd.

En annan som är på väg till demonstrationen är STR-T:s verksamhetsledare Eva Kvist. Hon har med sig plakaten som föreningen ska använda.

Vad står det på dem?

– Det står bland annat "Konst ska inte kränka" och "Barn ska inte inspireras av hat".

Vad känner du inför ikväll?

 – Det känns tungt, vi hade önskat vi inte var tvungna göra det här. Vi står i ett vägskäl och antingen försvarar vi oss eller så gör vi inte det och då är det assimilering som väntar.

undefined
Eva Kvist är verksamhetsledare och Terje Raattamaa ordförande i STR-T, Svenska tornedalingarnas riksförbund, och kommer båda deltaga i torsdagens manifestation.

I början av mars polisanmälde STR-T Anders Sunna och Luleå kommun för förtal och hets mot folkgrupp. Polisen har inlett en förundersökning och hållit vissa förhör.

Ni kritiserar bland annat att Luleå kommun tillåter och marknadsför det ni ser som angrepp på er minoritet, i offentliga lokaler. Vad hade kommunen behövt göra anser ni?

– Konsthallen hade kunnat ta upp en dialog direkt med oss istället. Den konstnärliga friheten är så stor, men det finns väl ändå någon gräns? Och kommunen tar inte alls sitt ansvar.

Eva Kvist är inne på samma linje.

– Kommunen och Konsthallen verkar ha stor okunskap, men nu är konstnären polisanmäld och efter det kan man inte anordna en barnsöndag kopplad till den här utställningen eller fortsätta att marknadsföra den. Det är orsaken till att manifestationen sker just nu, att folk hörde av sig till oss efter de sett det här om barnsöndagen och blivit illa berörda.

undefined
Anders Sunnas konst polisanmäldes i början av mars av STR-T, Svenska tornedalingarnas riksförbund.

I ett brev till Luleå kommun som STR-T skickade för några dagar sedan lyfte de konstutställningens kränkande innehåll. NSD har tagit del av brevet, där det bland annat står:

"Omdömeslöst av kommunen att marknadsföra hans assimilerande budskap i positiva toner och dessutom uppmuntra barn att låta sig inspireras av det. Kommunen bör också ställa sig frågan hur man hade agerat om konstnären varit svensk och de avbildade varit romer, sverigefinnar, judar eller samer."

– Jag tror inte kommunen hade tillåtit utställningen då, menar Eva Kvist.

Kommunens svar kom den 24 april, undertecknat kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S) och Evelina Rydeker (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. De lyfter vikten av konstnärlig frihet och yttrandefrihet och skriver bland annat:

"Med anledning av att ett rättsligt förfarande har inletts rörande utställningen vill vi betona att vi har full förtroende för rättsstatens processer. Vi välkomnar att frågan nu prövas inom ramen för det rättsliga systemet. Samtidigt innebär den pågående utredningen att vi, av respekt för processen och dess oberoende, inte kommer att uttala oss i sakfrågan vid detta tillfälle."

– Jag tycker kommunen glider undan sitt ansvar genom att hänvisa till tryckfrihet och åsiktsfrihet. Man kan inte kränka och uppvigla till hat. Jag tror inte de har förmåga att känna hur sånt här hat känns för oss drabbade, säger Eva Kvist.

Demonstrationen startar klockan 17.00 på trappan utanför Kulturens hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!