Mångmiljonlyft för misstänkta företagarnas bolag

Via ett gemensamt bolag har de två åtalade näringslivsprofilerna i Luleå ägt elva procent av det företag som de grundade. Bolaget har haft låga omsättningar de senaste åren, men 2020 gjorde det en vinst på nästan 30 miljoner.

De brottsmisstänkta näringslivsprofilerna i Luleå har engagemang i ett antal olika bolag.

De brottsmisstänkta näringslivsprofilerna i Luleå har engagemang i ett antal olika bolag.

Foto: Montage

Luleå2021-07-02 06:00

Vinsten gäller ett brutet räkenskapsår, 1/7 2019 till 30/6 2020. Det sammanfaller med den tid som företagarna uppgett att de sålt de kvarvarande aktierna i det välkända företaget, vi kan kalla det Bolag A.

Affären blev klar i början av 2020. Syftet, enligt männen, var att använda pengarna till att betala in den skatt som de undanhållit. Totalt har Skatteverket krävt männen på drygt 15 miljoner kronor för åren 2014–2018.

undefined
Skatteverket har krävt männen på drygt 15 miljoner totalt i obetalda skatter.

Männen, 57 och 58 år, säger i förhör att de känt sig mycket pressade av situationen, samtidigt som de gjort långväga affärsresor. 57-åringen beskriver att de hemlighöll förhandlandet om försäljningen för att inte väcka frågor hos andra delägare. 

Beskedet om att försäljningen gått i lås kommer mitt under en flygning i Asien.

"Då satt jag och räknade febrilt om det skulle räcka och jag tänkte att det gör det nog. Med det jag hade sparat också naturligtvis", säger 57-åringen i förhör.

Det gemensamma bolaget, kallat Bolag B, startades i mitten av 2000-talet. Enligt Bolagsverket har bara en bolagsstämma hållits, och den hölls samma år. Männen äger 50 procent var i bolaget. I förhör anger 57-åringen att anledningen till att Bolag B startades var att de skulle göra ett uppdrag åt en myndighet vid sidan av verksamheten i Bolag A.

undefined
De brottsmisstänkta näringslivsprofilerna i Luleå har engagemang i ett antal olika bolag.

Bolag B har haft låga omsättningar de senaste åren. Räkenskapsåret 2018/19 omsatte det knappt 500 000 och gjorde en liten vinst.

Men 2019/2020 blev alltså mycket framgångsrikt. Efter jättevinsten hade bolaget ett fast eget kapital på drygt 30 miljoner. Något bokslut för räkenskapsåret 1/7 2020 till 30/6 2021 har dock ännu inte presenterats.

Männen har även var sitt eget bolag som de använt när de fakturerat Bolag A för konsultuppdrag, vi kan kalla dem Bolag C och Bolag D.

Bolag C ägs av 57-åringen. Där sitter 58-åringen som suppleant i styrelsen. Bolag D ägs av 58-åringen och där är 57-åringen styrelsesuppleant. 

Bolag C har de senaste åren haft en omsättning kring miljonen, men för 2020, där räkenskapsåret också brutits, redovisas en vinst på över elva miljoner totalt. 57-åringen har också beviljat sig en aktieutdelning på drygt 7,5 miljoner.

Bolag D har dock inte alls samma utveckling. Bolaget har haft mycket låga omsättningar de senaste åren och gjorde 2020 en mindre förlust i rörelseresultatet, under 50 000 kronor.

undefined
Företagarna har varit verksamma i Luleås näringsliv i över 20 år.

57-åringen är engagerad i ytterligare ett bolag, kallat Bolag E. Han är vd och delägare i det bolaget. Bolag E grundades 2017 och var inledningsvis en avknoppning från Bolag A. När männen efter försäljning av sina aktier i Bolag A även avslutade sitt konsultavtal skiljdes bolagen åt.

– Vi splittade ut bolaget eftersom det inte fanns några synergier mellan företagen. Det bolaget rör sig i helt andra affärssegment än vad vi gör, säger vd:n för Bolag A.

Bolag E har inte redovisat något resultat för 2020. De senaste åren har bolaget gått med förlust i mångmiljonklassen.

58-åringen är delägare i ett företag som verkar inom besöksnäring och konferens, kallat Bolag F. Bolaget har haft en omsättning kring 200 000 de senaste åren och gjorde 2020 en mindre vinst. Den verksamheten har ingen koppling till Bolag A.

Båda männen riskerar fängelse och näringsförbud om de fälls. Misstanken gäller grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

Ekobrottshärvan i Luleå

De två näringslivsprofilerna från Luleå har åtalats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Skatteverket kräver 57-åringen på 8,7 miljoner och 58-åringen på 6,5 miljoner plus skattetillägg.

Männen har fakturerat det välkända bolag som de varit med och grundat från egna bolag enligt ett konsultavtal. Men de har angivit ett privat bankkontonummer och därmed undanhållit inkomstskatt, moms och arbetsgivaravgifter.

Åklagaren yrkar vidare på sju års näringsförbud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!