Mångfalden i fokus på nationaldagen

Många kom till Stadsparken i Luleå för att fira Sveriges nationaldag. Teaterchefen Elisabeth Lax höll ett tal där hon hyllade kulturen och mångfalden.

FIRADE. Barbro Mårtensson var en av många Luleåbor som valde att fira nationaldagen i Stadsparken.

FIRADE. Barbro Mårtensson var en av många Luleåbor som valde att fira nationaldagen i Stadsparken.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-06-06 16:45

Solen sken och folk strömmade till, en del med svenska flaggor i händerna och andra i bygdedräkt. Barbro Mårtensson, Luleå, kom i Piteå älvdals Norrbottensdräkt.

– Jag är född i Älvsbyn och därför fick det bli en Piteå älvdalsdräkt. Den är många år gammal men den blir aldrig omodern, säger hon.

Är det viktigt att fira nationaldagen?

– Ja, det tycker jag. Varför ska vi inte göra det när vi har en, säger Barbro Mårtensson.

Två flygplan från F 21 dånade förbi på den blå himlen. Hemvärnets Musikkår Norrbotten stod för stor del av musiken den här dagen och de började på Floras kulle och marscherade till Stadsparken. Luleå kommun kallade upp personer som fått svenskt medborgarskap under 2015 på scenen.

Norrbottensteaterns chef Elisabeth Lax var dagens högtidstalare och tog till orda inför en stor publik.

– Vi firar i dag Sveriges nationaldag och vi firar Sverige. Det gör vi varje år precis när sommaren gör sitt intåg, säger hon.

På nationaldagen kan personliga reflektioner om vad Sverige är för en själv och vad det betyder att vara svensk göras, enligt Lax.

– Frågorna har aktualiserats de senaste åren i och med flyktingkatastrofer i världen och en flyktingsituation som har haft konsekvenser för oss i Luleå och Norrbotten. Världen når oss. Syrien och Afghanistan är inte längre långt borta och vi ställs inför nya situationer, vår mänskliga solidaritet prövas, säger Elisabeth Lax.

I sitt tal hyllade hon mångfalden och lyfte fram kulturens och konstens betydelse.

– Kulturen kan göra det lättare att leva i en värld som emellanåt bjuder på svårigheter.

Avslutningsvis hyllade hon Norrbotten – som hon benämnde som en fantastisk plats.

– Naturen skiftar och skönheten är nästan ofattbar. Vi har fred. Vi har fem nationella minoriteter i vårt län och många andra kulturer samsas. Låt oss vara stolta över Luleå och Norrbotten, avslutade Elisabeth Lax och sedan blev det ett fyrfaldigt leve för Sverige och den svenska nationalsången.

Luleåbon Zita Tubasiye var där tillsammans med Sabeedar Sofee, Sherley Kakena, Makena Kakena, Anna Sumaiya Sofee och Alexander Naing.

– Det var jätteroligt att fira. Det var bra, det är därför vi brukar komma hit. Vi har varit här i kanske tre år, säger Zita Tubasiye.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om