"Många unga skäms"

Bildkonstnären Carola Grahn från Jokkmokk är bosatt i New York. Hon får inte rösta i valet men följer valdramatiken mer än många av hennes amerikanska vänner. ”Många unga skäms, verkar det som. De vill inte ha med valet att göra”, säger hon.

JOBBIG VALRÖRELSE. Jokkmokkaren Carola Grahn har följt valrörelsen i New York och säger att det är många unga som skäms och inte vill ha med valet att göra.

JOBBIG VALRÖRELSE. Jokkmokkaren Carola Grahn har följt valrörelsen i New York och säger att det är många unga som skäms och inte vill ha med valet att göra.

Foto: Niina Vuolajarvi

LULEÅ2016-11-02 07:00

Hon upplever att många tycker att hela valrörelsen och det som utspelar sig i den är pinsam och deras amerikanska identitet är lite besvärlig just nu.

– Trump säger så mycket dumt när hela världen lyssnar. De vill inte bli förknippade med det. Det är inte det USA som de vill att världen ska se, säger Carola Grahn.

– Han är ju som någon sorts dokusåpastjärna. Han vill vara i centrum och det gör att politiken kommer i skymundan.

För ett år sedan flyttade Carola Grahn till New York efter att hennes man fått ett forskningsstipendium på Colombia university. Samtidigt fick hon ett arbetsstipendium av Konstnärsnämnden och har nu en ateljé i staden, där hon jobbar med konst.

– Ateljén ligger på andra våningen i ett konstnärskollektiv. På bottenvåningen ligger en coffee shop där det är flest stammisar. En morgon när jag kom dit hade jag sett presidentdebatten och var exalterade och ville diskutera. Jag frågade om de hade sett debatten? Svaret blev lite skämtsamt typ ”Nej, vem är Trump?”.

– Jag upplever att jag och min man och andra som inte får rösta är lite mer intresserade av att prata om det. Vi kan ha lite distans och garva lite medan jag märker att mina amerikanska kompisar inte är alls är lika roade när man tar upp valet, säger Carola Grahn.

Hon och hennes man gjorde en resa till hans släkt i Madison, som ligger inåt landet. Det var ett tillfälle att få höra hur snacket går utanför New York.

–  Några av dem vi träffade var väldigt intresserade av politik och berättade mycket. En av hans släktingar är demokrat och har engagerat sig för Obama. De talade öppet om det. Det fanns en republikan också, men då hettade det till när de började prata med varandra. Så de släppte det och sade att det här pratar vi inte om, säger hon.

De som stödjer Donald Trump håller en lägre profil än de som stödjer demokraterna och Hillary Clinton, menar Grahn.

– Jag satt på ett café när en riktig New Yorkare som hade bott där hela sitt liv började prata. När jag tog upp valet var han undvikande. Sedan kom en kvinna, som han kände, och de började prata om valet. Mannen presenterade mig för kvinnan och ganska snart förstod man att hon var demokrat. Efter en stund blev det väldigt klart att han inte var det. Det slutade med att kvinnan inte orkade höra på hans prat. Hon höjde ögonbrynen och gjorde några miner bakom ryggen på honom till mig, säger Carola Grahn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!