"Många tycker det är äckligt här"

Många på Porsön har gett upp. Och ännu dröjer den stora renoveringen av Lulebos mest nedgångna bostadsområde. NSD tog en vårpromenad bland krossat glas, flagnande färg och sönderfallande vägar.

SÖNDERFALL. Enligt Porsöbon Elli-Maja Fogelqvist vill varken Lulebo eller kommunen ta ansvar över vägarna som faller sönder.

SÖNDERFALL. Enligt Porsöbon Elli-Maja Fogelqvist vill varken Lulebo eller kommunen ta ansvar över vägarna som faller sönder.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-05-14 07:30

Hyreshöjningar väntar på Hertsön och Tuna efter det kommunala bostadsbolaget Lulebos renoveringar. Även Kallkällan har fått ett lyft. Men en större satsning på Porsön ligger ännu långt bort. Föräldralediga Elli-Maja Fogelqvist, 31, boende på Professorsvägen funderar på att flytta från Luleå. Hon har ledsnat på att området inte rustas upp och hon är inte ensam.

– Jag flyttade hit för tre år sedan och inget har hänt. Min granne har bott här i 20 år och hon säger att de aldrig utfört en renovering, säger hon.

– Många vill flytta från Porsön så snart som möjligt för att de tycker att det är så äckligt här. Och jag har också börjat tycka så.

När hon har frågat Lulebo vad som är på gång har svaret blivit att det inte finns pengar. Elli-Maja Fogelqvist visar en sönderslagen grillplats mellan höghusen. På den enda platsen där man når vattnet ligger en sophög och sönderslagna lastpallar. Från balkongerna har färgen släppt.

Elli-Maja Fogelqvist menar att ingen orkar bry sig längre. Skräpet slängs bara på marken.

– Och Lulebo och kommunen skyller bara på varandra. Och jag skiter i vem som gör det, jag vill bara att det ska vara hyfsat rent, säger hon.

Enligt Hyresgästföreningen finns det ett omfattande renoveringsbehov i Lulebos bestånd. Störst är det på Porsön. Det har även Lulebo insett. Men de aktuella satsningarna nu finns på Mariebergsvägen i Gammelstad.

– Vi har ganska omfattande projekt på gång i Gammelstad. Så just nu finns inget större planerat på Porsön, säger Mikael Nyberg, teknikchef på Lulebo.

Enligt Gunnar Eikeland, tf vd på Lulebo, håller bolaget att ta fram en långsiktig strategi för underhållet. Enligt de beräkningar som gjorts måste bolaget fördubbla insatserna i renoveringarna.

– Med ordinarie hyra så täcker vi ett underhållsbehov som motsvarar en förnyelsetakt på 120 år, säger han.

– Och det är för lågt. Enkel matematik.

Just nu skjuts kostnaderna framåt hela tiden.

– Vi måste ha ett bättre kassaflöde för att mäkta med, annars skjuter man det här problemet på framtida hyresgäster. Det har man gjort i hela Sverige, men någon gång måste man ta i det här, säger Gunnar Eikeland.

Två medel står till buds; hyreshöjningar och fler utförsäljningar. Men även om intäkterna för de kommande två årens hyreshöjningar, 26 miljoner kronor, kommer gå oavkortat till underhåll så räcker det inte.

– Men man kan inte säga att det bara är dåligt på Porsön. Vi har ett jätteproblem där, men så finns det ställen som är helt ok, säger han.

Droppen för Elli-Maja Fogelqvist var när hon var ute i en skogsdunge med sina barn, men insåg att det inte längre gick att leka fritt i området.

– Det finns inga mötesplatser längre för människor, säger hon.

Porsön

Området har cirka 5 500 invånare, i stort sett lika många som Hertsön. Lulebo har i området 2 246 lägenheter, varav 1 278 är studentlägenheter. 2010 såldes 126 lägenheter till det privata fastighetsbolaget Igeln, ett dotterbolag till byggfirman Nåiden. Pengarna gick till renoveringar på andra områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om