Många olika typer

Med sjunkande elpriser och stigande pellets- och oljepriser ökar intresset för värmepumpar. Många villaägare är nöjda med värmeekonomin och driftsäkerheten.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Luleå2007-04-17 00:00
Försäkringsbolaget Folksam har länge varit kritisk mot värmepumparnas kvalitet. Bland annat har man funnit att vissa pumpar går sönder av svensk vinterkyla. I en undersökning som man gjort fann man att 62 procent av alla värmepumpar som går sönder är mindre än fem år gamla.

- Ansvaret för att tekniken växer ifatt försäljningen vilar tungt på tillverkarna, säger Folksams miljöchef Jan Snaar som menar att de omfattande skadorna inte bara drabbar försäkringsbolagen utan även villaägaren som måste betala stora pengar i självrisker.

- Om du ska investera i en bergvärmepump måste du ta reda på att du har ett rörsystem i villan som gör att pumpen tillåts fungera fullt ut, säger Jan Snaar som råder alla att tänka över valet noga.

- Ta in flera offerter och jämför dem. Se till att alla offertgivare får samma ingångsinformation från dig. Och se till att få med alla kostnader i offerten: Borrning, installation, golvskydd, omhändertagande av borrkax, rivning och bortfrakt av befintlig värmepanna och oljetank samt injustering av värmesystemet.

-  Se till från början att inga kostnader tillkommer om systemet inte fungerar bra. Installatören ska ha full koll på husets värmesystem innan jobbet påbörjas. Vidare är det viktigt att få papper på vem som utför service och reparationer samt skriftligt på om det behövs en årlig service på anläggningen. Alla utlovade garantier ska finnas angivna i köpehandlingarna.

Arne Tjäder tycker att installeringen av bergvärmepump är en av de bästa investeringarna han gjort.

När Arne Tjäder bytte ut den gamla elpannan till en effektiv bergvärmepump halverade han kostnaden för uppvärmning och varmvatten.

- Det här är det bästa jag gjort, konstaterar han och tillägger att den välisolerade villan från 1979 förbrukade mycket energi tidigare. En stor familj och en hög inomhustemperatur gjorde att elnotan sällan slutade under 25 000 kilowattimmar per år. När den befintliga elpannan gick sönder för tredje gången tröttnade familjen Tjäder.

- Valet stod mellan att investera i en ny elpanna eller byta till bergvärme. Med tanke på risken för höjda elpriser var det enkelt. Det fick bli en värmepump.

Installatörerna kom en tidig morgon för att riva ut den gamla anläggningen. För att huset inte skulle bli utkylt satte de in en värmefläkt.



Arne åkte till jobbet och när han kom hem var den nya pumpen och pannan på plats. Dagen efter kom företaget som skulle borra det 60 meter djupa hålet. Arne åkte till jobbet och på kvällen var hålet gjort och anläggningen i drift. Och slammet från borrningen fraktade firman bort.

I dag syns inte ett spår efter borrhålet som gjordes utanför entrén. Själva värmeanläggningen står i kapprummet och surrar tyst och har så gjort sedan installationen.

Ett problem med de första värmepumparna var just ljudnivån. Men Arnes pump tycks vara välisolerad och surrandet stör inte nämnvärt.

Ett annat problem var den urusla kvaliteten som på 70-talet sänkte marknaden för värmepumpar. Oseriösa firmor sålde anläggningar där kompressorerna havererade med dyrbara reparationer som följd.



Arne Tjäders anläggning har dock fungerat utan några som helst problem, med undantag för att det vid ett tillfälle kom in luft i slangarna. Justeringen tog fem minuter och utfördes på garantin.

I dag stannar elförbrukningen på mellan 12 500 och 14 000 kilowattimmar, vilket i det närmaste innebär en halvering jämfört med tidigare.

- Det är bättre än utlovat. VVS-firman räknade fel åt rätt håll, vilket känns bra. Det här är onekligen en av de bästa investeringar jag gjort.

Familjen Tjäder var de första som installerade värmepump på gatan, men de har fått många efterföljare. Så gott som alla villorna är byggda i slutet av 70-talet.

- Det lönar sig att byta system. Dessutom är det lätt att få lån. Det enda negativa är att taxeringsvärdet ökar, vilket är helt uppåt väggarna. Staten borde uppmuntra oss att spara energi. Det ligger ju i hela samhällets intresse.



Installation av en bergvärmepump kostar vanligtvis ungefär 120 000-130 000 kronor beroende på hur djupt det är nödvändigt att borra. I detta ingår borrning av hål, ny panna och varmvattenberedare.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!