Manga lockar många

Ostasiatisk populärkultur lockar västvärldens unga. I lördags hölls ett anime- och Manga-konvent på Kronan.- Jag råkade köpa en Manga-serietidning på Konsum och den var så annorlunda, säger Emelie Wänstedt om hur hon fastnade för det japanska.

Intresset för den östasiatiska populärkulturen går också ut på att klä sig likt seriefigurerna. Här har Robin Wiik och Susanna Leiviskä klätt sig likt Naruto respektive Ichigo.                                                FOTO: Göran Ström

Intresset för den östasiatiska populärkulturen går också ut på att klä sig likt seriefigurerna. Här har Robin Wiik och Susanna Leiviskä klätt sig likt Naruto respektive Ichigo. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-12-13 06:00

Hon är kassör i den östasiatiska föreningen Wano i Luleå som samlar och utövar intresset för den östasiatiska populärkulturen. Mest handlar det om japanska serier.

- Serierna här i väst är oftast humorserier med karikatyrer och det ryms flera avslutade i samma tidning. Japan har också humorserier men där finns också serier som påminner om att läsa en bok. De japanska kan vara humoristiska men också allvarliga co de är ofta begydligt längre berättelser.

Tjocka seriealbum
Emelie Wänstedt visar upp en japansk serietidning som ser ut att vara fyra centimeter tjock.

- Ibland ryms inte hela berättelsen ens i en så här tjock tidning och den här tjocka tidningen är en av många som kommer ut varje vecka i Japan.

I Japan har har serierna en helt annan plats i medeljapanens liv jämfört med medelsvenssons serieläsning. Det är inte Kronblom eller 91:an Karlsson på japanska

- I Japan är serietidningsläsningen spridd i alla åldrar, säger Emelie Wänstedt.

Tecknar själva
Den östasiatiska populärkulturen är inte bara de tecknade serierna, där finns också animerad film, tv-spel, sällskapsspel, klä sig som de japanska seriefigurerna och att själv teckna egna serier.

Allt pågick under konventet, som bar namnet Kita Con, där förleden är japanska för "norra". Från fredag klockan 18 till söndag klockan 24 pågick konventet och med övernattningar i sovsal och vandrarhem.

Men varför alla dessa ungdomar som fördjupar sig i japansk och kinesisk populärkultur? Någon enkel förklaring kan medlemmarna i östasiatiska föreningen Wano inte ge.

- Det är bara något med den japanska populärkulturen som attraherar, säger Emelie Wänstedt.

FAKTA

Manga

Manga är japanska och betyder "fria bilder" i form av tecknade serier.

Framställningen har gamla anor i Japan och kan spåras ända till 1100-talet. Ordet "manga" användes först av träsnittskonstnärer på 1700-talet.

Modern manga, med storögda varelser med oproportionerliga kroppar, skapades på 1950-talet.

I dag uppges 35 procent av allt tryckt material i Japan vara manga. Mangahistorierna ges vanligen ut kapitelvis i stora, telefonkatalogliknande magasin på 200-850 sidor.

Framgångsrik manga kommer ofta även i animerad form, anime, eller blir föremål för "otecknade" tv-serieversioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om