Luleå är inte tillgängligt för alla Luleåbor

Luleå är inte tillgängligt för alla, inte om man sitter i rullstol eller permobil som Bambi Elinsdotter Oscarsson och Tommy Eriksson.

Tommy Eriksson och Bambi Elinsdotter Oscarsson reagerar över att nyanlagda trottoarer inte är tillgängliga för dem, som denna höga trottoarkant till exempel.

Tommy Eriksson och Bambi Elinsdotter Oscarsson reagerar över att nyanlagda trottoarer inte är tillgängliga för dem, som denna höga trottoarkant till exempel.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2020-08-12 20:34

Bambi Elinsdotter Oscarsson och Tommy Eriksson har tröttnat på svårigheterna att röra sig ute i Luleå, i den offentliga miljön, på uteserveringar, butiker och bussar. Nu tänker de göra en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO, om den bristande efterlevnaden av lagstiftningen. Bristande tillgänglighet är sedan 2015 en form av diskriminering enligt diskrimineringslagen.

– Vi har rätt till tillgänglighet. Tänk på alla dessa småttingar som räddas till ett liv i rullstol, ska de möta den här exkluderande inställningen, säger Bambi Elinsdotter Oscarsson. 

De räknar upp en rad exempel hämtade ur vardagen. 

Höga trottoarkanter utan avfasningar som gör det svårt eller omöjligt för den som sitter i rullstol att ta sig upp på trottoaren. 

– Det kan inte kosta så mycket pengar att fasa till trottoarkanterna, säger Bambi Elinsdotter Oscarsson. 

Rullgrus på gångvägar i parker, vid Norrbottens museum till exempel, som gör det hart när omöjligt att ta sig fram med rullstol på egen hand, utan hjälp av någon som skjuter på.

Restauranger vars handikapp-wc är ur funktion dagar i sträck. 

En så pass enkel åtgärd som att placera ut bord som är användbara även för den som sitter i rullstol kan ta flera år innan den genomförs.

– Jag har pratat med stadsbyggnadsförvaltningen i fem års tid och de har lovat att sätta ut det. Nu har de satt ut ett bord, vid thaikiosken i Södra hamn. Det är åtminstone vad jag har sett, säger Bambi Elinsdotter Oscarsson. 

– Kulturens hus har man konstruerat för att motverka sitt syfte, i de lokalerna kan inte en sån som jag ta mig in i, säger Tommy Eriksson syrligt.

Kulturens hus invigdes 2007 och trots att det är en modern byggnad är publika delar inte tillgängliga för alla. Tommy Eriksson tar konsthallen som exempel, till nedre hallen finns det visserligen hiss men hissen är för liten för hans permobil. 

– Den är helt felkonstruerad, anser Tommy Eriksson.

Bambi Elinsdotter Oscarsson anser att en del busschaufförer har en direkt oförskämd attityd.

– Det var en chaufför en gång som svor åt mig när jag skulle gå på bussen, han sade "du kan väl åka färdtjänst istället" säger hon.

Kommunen borde kontrollera att lagen efterlevs tycker Bambi Elinsdotter Oscarsson. Hon tycker att det fungerar bättre i Spanien.

– Mig veterligen har man aldrig gjort någon kontroll av efterlevnaden, säger Tommy Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!