I dag är det slut på sommarlovet för barnen i Luleå. Många går till skolan med förväntan, men det finns också de som går dit med oro.
17 procent av eleverna har blivit kränkta av en annan elev under det senaste året. Lika många känner sig ensamma ibland i skolan. Det visar en undersökning som organisationen Friends genomfört. 36 698 skolbarn svarade har svarat om mobbning under 2012/2013 som nu resulterat i en rapport.
Toaletter, omklädningsrum, korridorer och matsal är skolans otryggaste platser enligt undersökningen. Varannan elev i årskurs 6-9 och gymnasiet tycker inte att personalen säger till om de ser att att en elev behandlas illa.
Lärare ser inte
Samtidigt uppger en klar majoritet av eleverna att de trivs i skolan, 85 procent. Nätmobbningen verkar inte så utbredd enligt de siffror som finns i rapporten, 9 procent uppger att de varit med om att en bild eller film har spridits mot deras vilja.
Lärarna har svårt att upptäcka mobbningen, visar undersökningen. Var tredje lärare uppger att de inte känner till att någon elev blivit kränkt av någon annan.
– Vi ser att det är många som tar med sig sin historia från barn- och ungdomen till arbetslivet. De fortsätter att bli mobbade även där. Man kan förlora en grund i barndomen, säger Tori Rubenzon, ordförande i Mobbingjouren MOD, Luleå.
Föreningen arbetar i huvudsak med mobbning i arbetslivet.
– Det är många unga som hör av sig också. Men det är vuxenvärlden som bär ansvaret.
Inga överraskningar
Tori Rubenzon tycker att det är viktigt att öka kunskapen om mobbning.
– I vuxenvärlden är det många som hamnar inom psykiatrin. Man blir skadad, får Post traumatiskt syndrom. Det är ett stort samhällsproblem, det innebär stora kostnader för alla dem som hamnar utanför arbetslivet.
Enligt Tori Rubenzon börjar ungdomar som mobbas ofta med droger.
– Och många börjar begå brott.
Enligt Christian Fridh, regionansvarig för region nord i Friends, innehåller rapporten inte några egentliga överraskningar.
– Men man vill ju att 100 procent av eleverna ska trivas i skolan inte bara 85 procent, säger han.
Toaletter otrygga
Han konstaterar också att det är samma platser som tidigare som upplevs otrygga.
– Det viktiga är att uppmärksamma det och sedan göra något åt det.
En åtgärd kan vara att se till att toaletter finns i närheten av där vuxna håller till.
Enligt Christian Fridh är det i regel samma barn som är utsatta på skolgården som drabbas på nätet.
– Jag tror också att det finns en större acceptans för hårdare påståenden på nätet, säger han.
Fotnot: Skolstarten varierar på någon vecka i länets 14 kommuner.