"Många avstår från raketerna"

Inför tolvslaget är det många som köper fyrverkerier för att fira in det nya året. Men allt fler väljer bort raketerna och köper istället de smällfria alternativen.

SMÄLLFRITT. Samuel Mukkavaara håller upp rislampan som är ett smällfritt alternativ till dem som tycker att raketer för med sig oljud.

SMÄLLFRITT. Samuel Mukkavaara håller upp rislampan som är ett smällfritt alternativ till dem som tycker att raketer för med sig oljud.

Foto: Jessica Tervaniemi

Luleå2014-12-29 21:30

Samuel Mukkavaara, egenföretagare från Övertorneå, har hyrt in sig i en lokal på Storheden och säljer raketer för tredje året i rad fram till nyårsafton. På söndagen var det en lugn försäljningsdag för honom med bara ett fåtal kunder som tittade in för att köpa fyrverkeripjäser.

– Jag har varit här sedan i går. De första dagarna brukar gå halvdåligt men sedan drar det igång. Dagen före nyårsafton brukar det vara folk här hela tiden, berättar han.

Är det en lukrativ bransch?

– Det är det faktiskt. Men det är mycket jobb också. Det ska tas emot varor och fyllas på i butiken. Sedan ska det lastas ner i de brandsäkra containrarna på kvällarna, säger han.

I år är de så kallade batteripaketen den stora trenden. Batteripaketet innehåller en uppsättning med fyrverkerier som skjuter upp raketer från en halvminut till en minut.

Ett sådant paket kostar från 250 kronor och upp till 2500 kronor beroende på vilka effekter man vill ha. Men förutom fyrverkerierna som också drar med sig en hel del oljud och som kan vara otrevliga för både djur och människor finns det smällfria alternativ.

Har synen på raketer förändrats?

– Jo det tror jag, man hör hur många resonerar, många avstår från raketerna. Det är många som har hundar också och dem måste man tänka på. Nu har rislyktorna blivit riktigt populära. Första året köpte jag in 200 stycken som jag sålde slut på. Det spelar ingen roll hur mycket jag beställer in för det är sådant otroligt tryck på dem. Sedan säljer vi fontäner som inte heller smäller. Man ställer den på marken och sedan sprutar det upp glitter, den är jättefin, säger Samuel Mukkavaara.

Vad ska man annars tänka på när man skjuter raketer?

– Var försiktig och gå undan direkt. Batteripaketen som vi säljer har en huvudstubin och en reservstubin. Om pjäsen inte fungerar när man tänt huvudstubinen ska man vänta i minst tio minuter, sedan kan man prova med reservstubinen. Man ska se till att ställa pjäserna stadigt på marken och gå undan om det är hus i närheten. Tänk på att inte heller skjuta nära grannarna.

De två första åren drabbades Samuel Mukkavaara av inbrott i lokalen. Förra året lyckades tjuvarna stjäla med sig fyrverkerier för tusentals kronor.

– Vi åkte bara i väg för att äta. Under tiden passade de på att göra inbrott här. Vi hade en kamera uppsatt i lokalen men de hade huvor på sig. I år sover jag här. Det är säkrast så, säger han.

Polisen säger

Fyrverkerier

Smällare är förbjudna i Sverige. För att få köpa, inneha och använda fyrverkerier måste du ha fyllt 18 år.

Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna.

Små pyrotekniska artiklar som normalt är avsedda att användas inomhus omfattas inte av någon åldersgräns, till exempel så kallade partypoppers, smällkarameller, tomtebloss, isfacklor och liknande.

Källa: polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om