Många ångrar sig

Samtidigt som tatueringar fortsätter att vara populära så är det många som väljer att ta bort dem. Det kan lätt bli en både kostsam och tidskrävande historia.

LULEÅ2010-08-13 06:00
Sedan 1995 har Doktorerna Hassler i Luleå tagit emot ett tusental patienter som vill bli av med sina tatueringar. För att avlägsna dem krävs laserbehandling som kostar mellan 500-1 500 kronor per behandling. Huden ska vila i cirka två månader mellan gångerna. Hur många behandlingar som krävs varierar på tatuering och patientens hud men ofta rör det sig om runt cirka tio stycken.
Tröttnar
- Majoriteten av de som kommer hit är i 35-40 årsåldern. De har tröttnat på sina tatueringar och upplever dem främmande och besvärande. De flesta som tar bort sina tatueringar vill bli av med ett minne eller sammanhang som inte längre känns aktuellt. Det är en dyr och tidskrävade process som människor måste gå igenom bara för att de var obetänkliga i sin ungdom, säger läkaren Leo Hassler och berättar att de vanligaste motiven han avlägsnar är "stereotypiska figurer som dödskallar eller figurativa mönster".
I en undersökning publicerad i maj nämner Socialstyrelsen nickelallergi som en av de främsta riskerna. Kemiska ämnen i tatueringsfärger kan också resultera i allergier som exempelvis eksem, en risk de dock bedömer som liten. De varnar för tatueringsfärger som innehåller hälsofarliga metallföreningar som kvicksilver, krom och kadmium. Tatuerar man sig ska man vara säker på att nålen som används är steril, annars kan det lätt bli en smittkälla för infektioner som HIV och Hepatit B.
Risk vid förlossning
Något som Socialstyrelsen inte nämner men som ibland diskuteras är huruvida en svanktatuering hos en blivande mamma kan bli en risk vid ryggmärgsbedövning vid förlossning.
- Rent teoretiskt skulle man kunna tänka sig att det skulle kunna leda till ärrbildningar men det finns ingenting dokumenterat som visar att så är fallet. Här har vi inte kunnat hitta några komplikationer och i de fall som vi måste sticka i själva tatueringen vidtar vi för säkerhets skull en extra åtgärd genom att försticka med en lite grövre nål, berättar Elisabeth Andersson, narkosläkare vid Södersjukhuset i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om