LULEÅ
NSD:s läsare har röstat fram fem frågor som de tycker är de viktigaste för länets framtid. När de främsta riksdagskandidaterna möttes i NSD:s debatt på lördagen stod det klart vad som lockade fram de hetaste känslorna. Jobben och sjukvården.
Vänsterpartiets Birger Lahti ställde sig inte främmande för fler privata alternativ vårdalternativ i Norrbotten. Men han anser att de måste tyglas.
– De pengar som rinner ut i vinster gagnar verkligen inte sjukvården, inte i glesbygden och inte i städerna heller. Vi är inte emot privata aktörer, men vården blir inte bättre av att vinsterna är drivkraften, säger han.
Folkpartiets Jens Sundström gick istället till attack mot det socialdemokratiskt styrda landstinget.
– Vi måsta ha ordning och reda i sjukvården är inte värdigt. Det är den sämsta typen av privat vård som vi använder. Det är ingen hemlighet att vi hellre skulle vilja se ett förstatligande av sjukvården, landstingen har visat att de inte kan hantera det, säger han.
Det hårdaste angreppet kom från Krister Hammarbergh.
– Det här landstinget har styrts av socialdemokraterna och deras kompisar under alla år. Det finns en ideologisk blockering mot alternativ i vården. Man har lagt ner, tvingat ner, den största vårdcentralen, Hermelinen, genom fula metoder. Man har svält ut den. Tydligen är det inte roligt med sjukvård, istället ska man syssla med regional utveckling vilket är landshövdingens uppgift, säger han.
– Det blir ofta en fundamentalism i den här situationen. Den ena sidan ropar privat, privat. Den andra offentligt, offentligt. Det viktigaste i vården är att skapa god kvalité. Vi vill skapa nationella kvalitetsregler som gäller i hela Sverige, säger Sven-Erik Bucht (S).
När det gällde jobben lyfte Miljöpartiet fram att de vill ha ökade statsbidrag.
– Det ska bli mer jobb inom offentlig sektor. Vi vill också minska arbetsgivaravgifterna för de små företagen och ta bort deras sjuklöneansvar, säger Annika Eriksson (MP).
Krister Hammarbergh lyfte istället fram länets framgångar med lägre arbetslöshet än landet i genomsnitt.
–Några kommuner går det lite tyngre för. Där måste kommunerna fundera på hur man gör det enklare för företagare, säger han.
Sven-Erik Bucht menar att Alliansen rustat ner så att Norrbottens företag nu har svårt att rekrytera
– Arbetsmarknadspolitiken och utbildningspolitiken har rustats ner, vilket gör att man inte får tag på den arbetskraft som man så väl behöver.