"Man ringer om precis allting"

Vet du vilket nummer du ska slå för att nå polis, SOS eller råd om vård? Kanske inte. Och det är inte speciellt ovanligt.

Endast råd i telefon. Vill man exemempelvis få recept förnyade ska man inte ringa 1177utan fixa det via dem på nätet på 1177.se

Endast råd i telefon. Vill man exemempelvis få recept förnyade ska man inte ringa 1177utan fixa det via dem på nätet på 1177.se

Foto: Viktoria Berglund

Luleå2016-05-07 07:00

Under 2015 visade det sig att 32 procent av de samtal 112 tog emot var felaktiga.

– Och då är det ändå lågt ur ett europeiskt perspektiv och dessutom en förbättring från tidigare år då vi legat runt 40 procent felringningar, säger presschef Helena Söderblom.

Det gamla klassiska numret 90 000 kan många fortfarande utantill och det är i dag vidarekopplat till 112.

– Telia har ett supportnummer 90 200 och det är inte helt ovanligt att telia­kunder hamnar hos oss istället.

Och Telias kunder är som sagt inte ensamma.

Helena Söderblom berättar att överlägset vanligaste felsamtalen handlar om fickringningar, därefter kommer samtal som skulle gått direkt till polisens nummer 114 14 eller till annan hjälp såsom sjukvårdsupplysningens nummer 1177. I Norrbotten är Gunilla Lindgren ansvarig för 1177 under kvällar och nätter då många samtal rings in till dem.

– Man ringer om precis allting. Vi får, exakt som 112, ta emot många samtal som handlar om helt andra saker än vård, berättar Lindgren.

Hon nämner häpnadsväckande frågor som ”När går bussen? Vad är klockan? När öppnar apoteket?”.

– Folk verkar ha en inställning i dag om att de ska få hjälp av det offentliga med allt. Vi har problem med det här. Förr frågade man sin mamma, eller annan an­hörig om hjälp men nu är det nummer som vårt som får frågor med allt möjligt innehåll, säger Gunilla Lindgren.

En del av problematiken för numret som ska ge råd om vård kan kopplas till hur det hela startade för fem år sedan. Det var i mars 2011 som 1177 drog igång i Norrbotten och man ville så klart få folk medvetna om att tjänsten fanns.

– Då gick man ut med kampanjer som ”Känner du dig dum? Har du frågor? Fråga vad du vill! Ring 1177.” Det var väl bra då, så att folk fick upp ögonen kring att vi fanns. Men nu gäller det att vi är tydliga att det är rådgivning kring sjukdom vi jobbar med.

Målet med 1177 är att hjälpa människor att få grepp om sjukdomsläget, reda ut om de kan åtgärda problemet själva hemma eller om de bör besöka en hälsocentral eller en jourmottagning. Det kan vara rena detektivarbetet.

Vad är tjusningen med att arbeta på 1177?

– Just kontakten när man sitter och benar ut en situation med någon, försöker förstå sjukdomstillståndet och kan komma fram till ett råd som känns bra. Det är en härlig känsla, säger Lindgren som preicis som alla andra på 1177 är utbildad sjuksköterska.

Här intill artikeln finner du en liten faktaruta som kan vara smart att spara. Ett av numren där är tämligen nytt för många. Det lyder 113 13 och ska användas för information vid olyckor och kriser.

– Vi kämpade faktiskt länge på SOS alarm för att få till stånd ett sådant nummer och nu har vi det. Det var oerhört värdefullt vid till exempel branden i Västmanlands skogar. Vanligtvis får vi en en handfull samtal till det numret per dag, under branden kunde det antalet ligga på över 700. Så för oss är det numret ett sätt att säkerställa att vårt nödnummer 112 är tillgängligt på ett bra sätt även vid större händelser och kriser, säger Helena Söderblom.

Viktiga nummer

1177 – Sjukvårdsrådgivning

112 – Nödnummer vid fara för liv, egendom och miljö

113 13 – Information vid olyckor och kriser

114 14 – Polisens nummer vid icke akuta händelser

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om