Sedan slutet av 1980-talet har Gunnar Appelgren arbetat mot gäng- och nätverksbrottslighet. Då var Hells Angels ännu inte etablerat i Sverige.
Några år senare var kriminalkommissarien involverad i utredningar kopplat till mc-kriget mellan Hells Angels och Bandidos.
I dag ligger Gunnar Appelgrens fokus företrädesvis på skjutningarna i förorterna som under flera år har skakat de stora städerna i Sverige. Det förklarar han i en lång intervju efter att han tagit del av våra avslöjanden i spåren på en konkurs i Luleå.
Men när det gäller Hells Angels och företagande ger Appelgren en tvärsäker bild.
– Hells Angels har under många, många år sysslat med företagande. Så är det, säger han.
Det finns också en historik i ett antal stora fall från bland annat Gotland, Norrköping och Stockholm, uppger Gunnar Appelgren. Ekonomiska härvor där medlemmar i Hells Angels, som drivit företag, dömts för brott.
Fokus ligger på verksamheter där det finns stora pengar, menar han. Många gånger handlar det om stora byggprojekt kopplat till allmänna förvaltningar. Eller så verkar de inom transportbranschen.
– I och med att de är med i stora upphandlingar så kommer de med. Om vi tittar på organiserad brottslighet generellt sett; kriminalitet i företagande genererar väldigt mycket pengar. Det kan vara allt ifrån svartarbete, att man tjänar ett antal hundralappar per timme på svart arbetskraft på ett bygge, till att man sysslar med någon annan form av fusk i bolagen.
Gunnar Appelgren tror att Hells Angels i dag har det lite lugnare i storstadsregionerna när polisen tvingas fokusera på gängkrigen i förorterna.
– Även om vi håller viss koll, utan att gå in i detalj, så är det fokus på det. När folk tar ihjäl varandra på gator och torg, då måste vi fokusera på det före den ekonomiska brottsligheten.
Samtidigt kan Hells Angels-medlemmarnas företagande många gånger vara lika samhällsfarlig som skjutningarna och annan grov brottslighet, menar han. Den åsidosätter fri konkurrens och kan slå ut näringsgrenar.
– Det är ett känt upplägg och det är allvarligt ur samhällssynpunkt, säger Gunnar Appelgren.
Men kan det inte vara på det sättet också att Hells Angels-medlemmar vill driva företag, efter de spelregler som finns?
– Det kan finnas både och. Det är möjligt att man är intresserad att driva företag juste. Men om du tittar vad Hells Angels står för som så kallad ”enprocentare”, att man vill stå utanför samhället. Man har tagit ett avsteg från samhället. Att säga att alla bolag är fuskbolag är att ta i. Men att det finns individer i Hells Angels som absolut använder företag för att begå brott, det finns det domar på.
Vårt avslöjande, att anställda i ett företag som drevs av en fullvärdig medlem i Hells Angels i Luleå nu får ut pengar från staten i lönegaranti, är inget som förvånar Gunnar Appelgren.
På det sättet arbetar Hells Angels och andra grupperingar inom den organiserade brottsligheten i Sverige, hävdar han.
– Sysslar man med företagsbrottslighet så vet man hur det fungerar med olika former av bidrag, som nystartbidrag och lönegaranti, säger Gunnar Appelgren och fortsätter:
– Man nyttjar företagen som ett brottsverktyg och använder företagandet för att suga åt sig de ekonomiska hjälpmedel som finns i samhället. Det här låter som ett sådant upplägg.